Der var fulde huse til ’DE 4 SMAGE’ på Kongskilde Friluftsgård i fredags, da restauranten afholdt arrangement for livsnydere. Og så fik de overraskende besøg af Texas Jack, der diskede op med underholdning krydret med både pistolaffyring og tryllekunst.

Temaet ved årets udgave af ’DE 4 SMAGE’ var denne gang tapas, vine, flødeboller og køkkenchefens egenproducerede specialiteter. Tapas blev serveret af to omgange. Første tallerken præsenterede tre forskellige fisk fra Tuel Sø akkompagneret med havtornchutney og rabarbercreme. Den anden tallerken var mere avanceret, og bestod af bruchetta, bagt marksvamp, krydderurtefyldt svinemørbrad, SousVide tilberedt kalvespidsbryst med hvide gulerødder marineret i lokal honning og citrontimian, og ikke mindst lammekølle, som blev SousVide tilberedt og stegt i ovn.

Et omfattende projekt, afslørede køkkenchef René de la Cruz. Især fordi der til hver enkelt anretning skal udtænkes nyt og lokalt tilbehør, men hele temaet ’DE 4 SMAGE’ går jo netop på, at vi giver gæsterne nogle helt ekstraordinære smagsoplevelser.

For at sikre, at alle gæster blev godt mætte, blev den vellykkede tapas efterfulgt af buffet med hel, langtidsstegt benskinke og krydrede, spanske kartofler. Også det var en stor succes, for gæsterne blev udfordret på at tage kniven i egen hånd og selv skære for.

Vine i særklasse
Næste indslag stod husets vinmand, Thomas Lundquist fra HJ-Hansen, for. Han inspirerede med spanske vine, og der var mulighed for at købe en flaske af de udvalgte vine til specialpris.

De vine, der blev præsenteret, har vi normalt ikke i restauranten, siger René de la Cruz. Under en vinsmagning på Hotel d’Angleterre forrige uge håndplukkede Thomas Lundquist og jeg de vine, vi skulle bruge, og gæsterne var meget glade for dem, vi havde valgt.

Eksklusive flødeboller med vin
Chokoman, alias Jørgen Gornitzka, Sorøs egen chokolademester, blev også udfordret. Forud for ’DE 4 SMAGE’ foreslog René de la Cruz, at Chokomans kunnen kom for dagen med smagsprøver på flødeboller med vin fra HJ-Hansen. Chokoman tog udfordringen op, og efter mange smagsprøver med forskellige sammensætninger ramte han smagen perfekt med den korrekte nedkogning og mængde i flødeskummet med en sherry PX fra Lustau.

Det viser bare, hvor dygtig Chokoman er. Der er virkelig mange ting at tage højde for, når den rigtige smag skal rammes – hvilken bund har flødebollen, hvilken chocolade overtrækkes der med – og det skal alt sammen tilpasses smagen, siger René de la Cruz.

Udover at smage de eksklusive flødeboller fik gæsterne til ’DE 4 SMAGE’ også lov til selv at sprøjte og overtrække flødeboller sammen med Chokoman.

Salg af køkkenchefens egne varer
Som en del af de mange kulinariske indslag gav Lotte Brøns, der er importør af salt fra Sicilien, smagsprøver på sundt salt, som kunne købes med hjem. Gæsterne stiftede også bekendtskab med køkkenchefens egne, lokale produkter – blandt andet morbærmarmelade, slåen likør, kryddersalt og æbledram.

Når jeg går i køkkenet og udvikler nye retter, leger jeg med smagsvarianter, der giver det helt rigtige touch, og så tænkte jeg: Hvorfor ikke dele oplevelserne med andre madører som mig? Derfor kan man nu købe en række af mine lokale specialiteter på Kongskilde Friluftsgård, fortæller René de la Cruz.

Jeg har så ikke tid til at lave meget store produktioner, så som det er nu, er det på først-til-mølle niveau og med et begrænset udvalg. Man skal ikke forvente, at køkkenchefen’s produkter kommer i detailhandelen.

Bragende afslutning med Texas Jack på slap line
Den gastroniske oplevelsesaften skred således frem, men så brød Texas Jack ind. Han og hans kæreste var tilmeldt som gæster, så det var ikke planlagt, at der skulle være show med pistoldueller, lassoshow og trylleshow. Ikke desto mindre blev der pludselig skudt med løst krudt, tryllet en brystholder af en deltager, og skåret papirstrimler med lassoen.
Texas Jack er forsanger i countrybandet Moonlight Rangers Countryband, så guitaren kom også frem, og der blev spillet med alt fra La Bamba på spansk til Himmelhunden.

Kun én gang om året og rift om pladserne
’DE 4 SMAGE’ afholdes kun én gang om året – næste gang omkring marts 2015. Og man skal ikke være sen til at bestille billet.

I år måtte jeg lave 10 ekstra billetter, selvom jeg egentlig havde sagt, at der kun var dem, der var, siger René de la Cruz, og fortsætter: Aftenen var en enorm succes. Helt klart et af de bedste arrangementer vi har lavet i de to et halvt år, vi har drevet Kongskilde Friluftsgård.

Hvis man vil opleve nogle af de ting, som ’DE 4 SMAGE’ bød på, kan man holde øje med SPIS SORØ, som René de la Cruz er en del af. Her eksperimenterer han hele sommeren med naturens forrådskammer sammen med andre, lokale aktører – blandt andet Gitte Olsen fra Hørhavegård i Hørhaven, som også havde en finger med i spillet ved ’DE 4 SMAGE’. Sommeren igennem afholder SPIS SORØ en række arrangementer, som ses på www.spissorø.dk eller www.kongskildefriluftsgaard.com

foto 1 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5