Danske forældre mener, at læsning med børn er vigtigere, end at børnene lytter til musik eller andre oplevelser. Alligevel ønsker størstedelen af forældrene, at deres børn får læst højt oftere. Det viser en ny undersøgelse fra Nick Stories foretaget blandt danske forældre.

Mange danske forældre er i disse dage hjemme og opholder sig indenfor med deres børn, og for mange betyder det ekstra fart på aktiviteter som tegning, leg og ikke mindst højtlæsning. Men hvor gode er danske forældre, ifølge dem selv, normalt til at få læst højt for børnene?

Ifølge en ny YouGov-undersøgelse gennemført på vegne af Nick Stories vil 81 pct. af de danske forældre gerne have, at deres børn får læst højt oftere. Det er til trods for, at 79 pct. af forældrene allerede læser højt for deres børn hver uge.

Nick Stories, der i undersøgelsen har spurgt 1.000 danske forældre med børn under 10 år, er en børnebogsapp, hvor børn og forældre kan læse og lytte til kendte og populære børnetitler på mobil eller tablet. For at hjælpe familier, der i denne tid bruger meget tid hjemme, er det lige nu muligt at få Nick Stories gratis i to måneder.

“Når næsten otte ud af ti danske forældre svarer, at børnene får læst højt hver uge, er det lidt overraskende, at forældrene samtidig mener, at det kunne være endnu bedre. Det siger noget om, hvor vigtigt højtlæsning stadig er i en tidsalder, hvor der også er mange andre gode underholdningstilbud til børn,” siger Jesper Dahl, der er nordisk direktør i ViacomCBS, der står bag Nick Stories.

Højtlæsning er vigtigt for børns sprog
Højtlæsning indtager – sammen med samvær med andre børn – førstepladsen på listen over de aktiviteter, som danske forældre anser som vigtigst for deres børn at deltage i.

53 pct. af forældrene svarer i undersøgelsen, at højtlæsning og samvær med andre børn i “meget høj” grad er vigtige aktiviteter.

På andenpladsen kommer det at dyrke sport (48 pct.), mens tredjepladsen går til oplevelser såsom zoologisk have og museer (31 pct.).

Og der er god grund til at læse højt for sine børn, mener Ulla Flye Andersen, der er direktør i Sprog & Leg, som rådgiver om børns sprogtilegnelse.

“Højtlæsning bidrager i høj grad til at udvikle børns sprog, fordi de bliver præsenteret for nye ord og vendinger. Men måden, vi læser på, er også meget vigtig. For at børnene får mest ud af det, skal man tale sammen om bogen undervejs og spørge nysgerrigt ind til, hvad barnet er optaget af i historien. Lad gerne barnet vælge, hvilken bog I skal læse, men sørg for, at den ikke er for svær. Selvom forældrene måske godt kunne tænke sig at læse noget andet indimellem, har børn faktisk god gavn af at læse de samme bøger igen og igen,” siger hun.

Gør det mest for hyggens skyld
Den positive indvirkning på udviklingen af børns sprog er dog ikke den eneste grund til, at danske forældre læser højt. Størstedelen (80 pct.) svarer nemlig, at de primært gør det, fordi det er hyggeligt.

“Vi har skabt Nick Stories for at give børnefamilier let adgang til digitale børnebøger, som kan danne rammen om en hyggelig og lærerig stund mellem børnene og deres forældre. Indtil videre er der blevet taget godt imod det, fordi mange familier sætter pris på den ro og det nærvær, som læsetid giver,” siger Jesper Dahl fra ViacomCBS.

Med Nick Stories kan forældre og børn læse og lytte til alle de kendte historier fra Nickelodeons univers såsom Paw Patrol, SvampeBob Firkant og Ninja Turtles samt en masse andre kendte figurer som Alfons Åberg, Peter Pedal, Postmand Per og populære danske titler som Prop og Berta og Sallys far.

I disse dage tilbringer børnene meget tid derhjemme, og tiden kan af og til føles lang. Derfor kan danske familier som noget helt særligt få gratis adgang til Nick Stories i to måneder, hvis man opretter en profil i april måned.

“Vi ved, at det kan være vanskeligt at holde børn beskæftiget, især hvis man skal være indendørs i lange perioder. Derfor vælger vi her i april at udvide vores gratis prøveperiode fra 14 til 60 dage. Vi håber, at det vil gøre karantænelivet lidt lettere og mere hyggeligt for alle de børn og forældre, der sidder derhjemme,” slutter Jesper Dahl.