diamantFa. Herbst Diamantboring
Lynge Byvej 11
4180 Sorø
Tlf. 40 44 66 32
faherbst@faherbst.dk

Skærer og borer med diamanter
I landsbyen Lynge, lidt syd for Sorø, finder vi på Lynge Byvej 11 en stor ejendom, der huser en virksomhed, som beskæftiger sig med at lave noget, som vi alle har stiftet bekendtskab med.

Fa. Herbst udfører diamantboringer på hele Sjælland og i hovedstadsområdet, men det foregår ikke, som man måske skulle tro, sådan at virksomheden sender sine veluddannede medarbejdere ud for at bore efter diamanter. Diamanter er som bekendt det hårdeste materiale i verden, og kunstdiamanter er endnu hårdere end ægte diamanter. Nej, firmaet bruger diamantmateriale til at bore og skære sig igennem beton, granit, letbeton, mursten, fliser, asfalt og meget andet.

diamant3Kunstdiamantstøv
Ved brug af en meget speciel proces og avanceret industrielt udstyr er det muligt at presse kulstøv og andre materialer sammen ved et kolossalt stort tryk og meget høj varme. Derved sker der det samme som i naturen, når kulstof presses sammen under jorden under tryk og ved varme, at der dannes diamanter.

Det forarbejdede kunstdiamantstøv påføres enten større eller mindre skiver og store, hule metalbor, som hos Fa. Herbst benyttes til at skære eller bore i de forskellige hårde materialer, overalt hvor der er brug for at lave gennemføringer.

Asfaltskæring
Når vi påstod, at alle har stiftet bekendtskab med det, som virksomheden Fa. Herbst beskæftiger sig med, så var det fordi, at noget af det, som vi ser og ikke mindst hører i forbindelse med reparationer af veje er lyden fra en avanceret skæremaskine, som højlydt skærer i asfalten.

Når der skal repareres asfaltbelægning, når der skal graves op til nye fjernvarmerør eller kantstenene i byerne skal lægges om, bliver Fa. Herbst bestilt til at skære asfalten op, så der kan udføres præcisionsarbejde. Og når der skal føres nye rør eller kanaler til strømførende ledninger igennem betonvægge eller mure, er det firmaets store boremaskiner med diamantskær, der klarer dette arbejde.

diamant2Mange års erfaring
I over 30 år har Fa. Herbst udført denne type opgaver. Det startede som et enkeltmandsfirma, men som tiden gik, og de tilfredse kunder blev flere og flere, måtte der ansættes flere medarbejdere. I dag arbejder 10 fagligt kompetente og specialuddannede håndværkere i firmaet, som løser forskelligartede og komplicerede opgaver for offentlige forvaltninger og private bygherrer.

I den løbende uddannelse af de diamantskærende medarbejdere indgår naturligvis undervisning i de mange sikkerheds- og miljømæssige forhold, som skal være i orden under arbejdet med diamantbor og -skæring. Fa. Herbst går aldrig på kompromis med sikkerheden, og det betyder, at firmaet kan præsentere en grøn miljøsmiley.

En imponerende bedrift
Når man læser om, hvordan man i lande med bjerge og fjelde gennem flere hundrede år har skåret og boret sig tværs gennem dem for at kunne føre veje og jernbaner igennem, imponeres man over disse bedrifter. Det er næsten ikke til at tro på, at man kan bore sig igennem fjeldmassiver i et land som Grønland for at kunne føre rør og kabler flere hundrede meter ned i hård granit og stenmasser, for at føre dem frem til den anden side med en præcision på få millimeter.

Et besøg i Lynge hos Fa. Herbst har dog vist, at fagfolk opererer med den selv samme nøjagtighed, når der skæres og bores i bygninger eller skæres i beton, asfalt og granit. Der benyttes specielle scannere til formålet, så man med en helt utrolig nøjagtighed kan bore eller skære uden for eksempel at ramme strømførende ledninger, vandrør og lignende. Scannerne kan vise, om der er armeringsjern inde bag betonen, så der ikke skæres ind i disse. Fa. Herbst løser således opgaver i både den store målestok og helt ned til millimeters nøjagtighed.


sølvpartner

Del på sociale medier