Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

Udstilling om Indre Mission

november 1 - december 20

Niløse missionshus, jul 1980. Foto Lokalarkivet Dianalund

”Indre Mission i Tersløse, Niløse, Ruds Vedby og Skellebjerg” er titlen på en ny udstilling på Lokalarkivet i Dianalund. Udstillingen åbnes med en reception torsdag den 13. september og kan derefter besøges indtil 20. december i Lokalarkivets åbningstid torsdage kl 13-17.

Arkivleder Jørgen Mogensen forklarer, at en af de absolutte højborge for Indre Mission i Danmark lå i Tersløse og Niløse indtil omkring 1980. I Ruds Vedby var der også et indremissionsk samfund, men ikke så dominerende som i Tersløse-Skellebjerg og Niløse.

”Hvorfor Indre Mission blev så dominerende ved vi ikke, men det hænger sammen med dygtige præster, skolelærere og førende lægfolk. Indre Mission havde held til at bestemme, hvilke præster, der skulle ansættes, og de var meget ivrige for at få skolelærere af den rette tro. De dominerende lægfolk i sognene såsom sognerådsformand og sognefoged var ofte missionske. Dianalund bibliotek havde den største samling af kristne bøger på Sjælland og børnene havde flere kristendomstimer end på andre skoler.

Tersløse blev kaldt ”Den hellige Stad” for her boede mange missionsfolk. Dianalund blev tilsvarende kaldt ”Sodoma”, for her spillede man amatørteater og her lå et hotel, der serverede drikkevarer. Det var godt nok alkoholfri drikke. Men alligevel…”

Lokalarkivet sætter fokus Indre Mission fra den 13.9. til 20.12. Udstillingen viser de fire missionshuse, der har været i Lokalarkivets område og fortæller om alt det missionen lavede og gjorde for børn og voksne. Navnlig børnearbejdet har sat sig spor, og det viser vi rigtig meget af. Samtidig viser vi alterdugen fra Tersløse kirke, der var her indtil ombygningen i 1972, vi viser billeder og ting fra Niløse Missionshus og meget andet.

Udstillingen i Lokalarkivet er åbent hver torsdag kl. 13-17

Detaljer

Start:
november 1
Slut:
december 20

Sted

Lokalarkivet i Dianalund
Sømosevej 44
Dianalund, 4293
+ Google Map