Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Udkast til en ny verden

23. september 2016 17:00

Sorø Kunstmuseum holder fernisering:

Fem år efter at Sorø Kunstmuseum genåbnede med sin nye store tilbygning af Lundgaard og Tranberg Arkitekter, holder Sorø Kunstmuseum status over nyerhvervelserne med udstillingen Udkast til en ny verden. Udstillingen præsenterer et udvalg af den samtidskunst fra 1970 og frem, der er tilgået museet inden for de seneste fem år gennem køb, donationer og et par enkelte deponeringer.

Af Martin Erik Andersen. Foto: Anders Sune Berg
Af Martin Erik Andersen. Foto: Anders Sune Berg

21 forskellige kunstnere har skabt de ca. 40 værker i forskellige medier fra tegning, fotografi og maleri til video, skulptur og installation. Mange af værkerne vises på museet for første gang, mens andre har været vist før – eksempelvis i særudstillinger hvorefter museet erhvervede dem.

Udstillingen breder sig over museets to største udstillingsrum med yderligere et par stationer i den gamle bygning, hvor nye værker går i dialog med den ældre del af samlingen.

Med udstillingen sætter vi fokus på museets samlingsprofil, som også vil være omdrejningspunkt for en række arrangementer i forbindelse med udstillingen.

Kunsten som udkast
Udstillingens titel er hentet fra Finn Reinbothes værk Udkast til ny verden. Det består af brugte papskydeskiver, hvor skudhullerne tilsammen danner plamager i faconer, der minder om øer eller landegrænser. De danner således forskellige udkast til en ny verden, med grænsedragninger der – ligesom i mange af virkelighedens lande – er skabt ved hjælp af skydevåben. I udstillingen peger titlen på, hvordan kunsten ikke kun fortolker verden, men også skaber skitser til nye, mulige verdener og former vores ideer om fremtiden. Med de nytilkomne værker er der – i et mindre perspektiv – også skabt en ny verden på Sorø Kunstmuseum.

Af Christian Vind. Foto: Anders Sune Berg
Af Christian Vind. Foto: Anders Sune Berg

Temaer på tværs
Udstillingen består af værkpræsentationer – det er således den enkelte kunstner og det enkelte værk, der er i fokus og værkerne har i udgangspunktet ikke andet til fælles, end at de er ankommet til museet i samme periode. Alligevel danner værkerne forbindelser på kryds og tværs: En gruppe af værkerne forsøger på forskellig vis at materialisere lyde eller tanker direkte i det fysiske materiale (Lea Porsager, Ursula Nistrup, Ulrik Heltoft og Robert Barry). Andre værker samler sig om at kommentere kunsthistorien, kunstnere eller reflektere over kunstens væsen (Christian Vind, Bjørn Nørgaard, William Louis Sørensen, Mette Winckelmann) og atter andre mødes i en særlig materialesensibilitet eller rumlig forankring (Martin Erik Andersen, Ib Braase, Torben Ebbesen, Emil Westman Hertz, Finn Reinbothe).

Kunstnere på udstillingen:
Martin Erik Andersen, Robert Barry, Ib Braase, Torben Ebbesen, Ulrik Heltoft, Emil Westman Hertz, Per Bak Jensen, Astrid Kruse Jensen, Anita Jørgensen, Annemette Larsen, Ursula Nistrup, Bjørn Nørgaard, Lea Porsager, Morten Schelde, Finn Reinbothe, Miljohn Ruperto, William Louis Sørensen, Christian Vind, Mette Winckelmann, Troels Wörsel, Willy Ørskov.

Arrangementer i forbindelse med udstillingen:
I tilknytning til udstillingen arrangerer museet dels en række kunstnermøder, dels et forløb af ”samlingstirsdage”, hvor museets kunstfaglige personale fortæller om overvejelserne omkring de forskellige indsamlingsområder.

Gylden tirsdag: Guldkorn i guldalderen
Tirsdag d. 6. september kl. 14-15

Kunstnermøde: Bjørn Nørgaard
Søndag 25. september kl. 14-15

Gylden tirsdag: Den umoderne modernisme
Tirsdag d. 4. oktober kl. 14-15

Kunstnermøde: Søren Ulrik Thomsen
Søndag d. 23. oktober kl. 14-15

Gylden tirsdag: Skulle det nu være kunst?
Tirsdag d. 8. november kl. 14-15

Kunstnermøde: Finn Reinbothe
Søndag 20. november kl 14-15

Udstillingsperiode: 24. sep. 2016 – 15. jan. 2017

Sorø Kunstmuseum

Del på sociale medier

Detaljer

Dato:
23. september 2016
Tidspunkt:
17:00

Sted

Sorø Kunstmuseum
Storgade 9
Sorø, 4180
+ Google Maps
Telefon:
57 83 22 29
Hjemmeside:
http://www.sorokunstmuseum.dk/
Del på sociale medier