Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Særudstillinger på Sorø Kunstmuseum

2. juni 2018 - 2. september 2018

Sorø Kunstmuseum har sommeren 2018 to særudstillinger med et fælles udgangspunkt: Sorø – byen, museet og landskabet omkring. Søren Martinsens udstilling retter blikket ud mod omgivelserne, mens Thomas Hylanders udstilling ser indad på museets guldaldersamling. 

Søren Martinsen: GIGANTERNE
En totalinstallation, der involverer både monumentale malerier, videoer og en gigantisk skulptur. Værkerne, der næsten alle er skabt til udstillingen, tager udgangspunkt i Sorøs historie og nutid, og fokuserer både på bygninger i byen og landskabet omkring. Udstillingen tegner et generisk portræt af, hvordan historiske, arkitektoniske og kulturelle forestillingsbilleder tegner en bys selvforståelse.

Videoværket GIGANTERNE giver stemme til de bygninger, der dominerer Sorø. På den ene side står klosterkirken og Sorø Akademi, som i henholdsvis middelalderen og guldalderen var centrum for dansk kultur, religion og lærdom. På den anden side står de nye giganter i form af de enorme industrielle bygninger og lagerhaller, der slår ring om Sorø med deres betonarkitektur og visioner om produktivitet og fremdrift. I værket opstår en nidkær diskussion mellem giganterne om retten til at repræsentere byen og dens identitet.

I midten af udstillingsrummet hænger en skulpturel mutation af de forskellige industribygninger, mens væggene optages af landskabsmalerierne fra Sorø-området. Søren Martinsen bor selv i nærheden og har et indgående kendskab til egnen. Malerierne virker i første omgang naturalistiske og romantiske, men ved nærmere eftersyn har de et stivnet og uorganisk udtryk, og man fornemmer en melankolsk undertone bag facaden.

Thomas Hylander: Shelfies. Historier fra køkkenmøddingen
Thomas Hylanders udstilling er en intervention i museets guldaldersamling. I magasinerne har han udvalgt skitser og studier, og viser dem som en slags røntgenbilleder af den kreative proces. Hylanders egne værker sammenstilles med dem og knytter an til forskellige sider af de gamle værker.

Udstillingstitlen Shelfies. Historier fra køkkenmøddingen hentyder til kunstnerens interesse i kaotiske ophobninger –  hvad enten det er køkkenmøddinger, affaldsbunker, personlige minder eller kunstsamlinger. For Hylander kan den kunstneriske proces sammenlignes med det arkæologiske arbejde, hvor genstande udgraves, identificeres, sorteres og endelig holdes frem i lyset som et fund. Når affald og glemte ting bliver til arkæologiske museumsgenstande indebærer det en form for forvandlingsmagi. Det samme sker, når kunsten forvandler værdiløse materialer til noget æstetisk og måske økonomisk værdifuldt.

Udgangspunktet for Hylanders egne værker er fundne ting og erindringer. Malerierne er ofte skabt af overmalede billeder, og også hans små hylde-skulpturer – Shelfies –  er lavet af kasserede materialer og kan ligne små opstillinger, der venter på at blive malet.

Thomas Hylander, Taking directions from a stranger, 2017.

Udstillingerne er del af en flerårig udstillingsrække, hvor museet inviterer yngre danske kunstnere til at interagere med den lokale kontekst. Det var som bekendt Sophia Kalkau med sidste års udstilling i denne serie, Line of Circles, der vandt Kunstkritikerprisen 2018.
 
Der er fernisering 31. maj kl. 17.

Detaljer

Start:
2. juni 2018
Slut:
2. september 2018

Sted

Sorø Kunstmuseum
Storgade 9
Sorø, 4180
+ Google Map
Telefon:
57 83 22 29
Hjemmeside:
http://www.sorokunstmuseum.dk/