Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Hornung – Ind i stoffet

februar 9 - maj 19

Sorø Kunstmuseum markerer 100-året for maleren Preben Hornungs fødsel med udstillingen Hornung – Ind i stoffet. Udstillingen fokuserer især på de 15 år fra 1970 til 1985, hvor Hornung boede i Alsted Gamle Præstegård nær Sorø med hustruen Ena og sønnen Hans Christian.

Hornung har slået sit navn fast som en af den danske efterkrigstids betydeligste kunstnere. Hans maleriske udtryk spænder fra den hårde geometri, som vi møder i hans tidlige værker, over 1950’ernes konstruktioner til 1960’ernes kødelige studier.

Flytningen til den gamle præstegård i Alsted betød et markant brud med storbytemaerne, der havde præget hans malerier indtil da. Nu fandt hans maleriske udtryk og stil et helt nyt afsæt, nemlig i naturen, i haven og det gamle bindingsværkshus interiører.

Paletten reduceredes og nærheden til naturen og bevidstheden om dens forgængelighed blev udslagsgivende for et mere meditativt og sanseligt maleri. Foruden nedslag i hovedværker fra Alsted-produktionen, præsenterer denne udstilling en retrospektiv optakt med værker fra væsentlige serier fra 1949 til 1969, ligesom der også vises et mindre efterspil fra 1985 til 1989. På den måde formidles stort set hele Hornungs oeuvre, men med en markant vægt på tiden i Alsted.

Manden Hornung
Udstillingen formidler ikke alene et omsving i det kunstneriske udtryk, men også Hornungs personlige opgør med samtidens kunst og ikke mindst hans opgør med sig selv. I Sorø-tiden opfandt Hornung to fiktive identiteter: ‘Albert’ brugte han, når han malede mere figurative værker, som den strenge, kritiske Preben ikke selv ville lægge navn til, og samtidig opstod ‘Ruth Rasmussen’, en reaktionær provinsfrue, der afskyede moderne kunst og diskuterede med Hornung i de lokale aviser. Ruth Rasmussen var en kærkommen mulighed for Hornung til at sætte provinsboerne på plads, men hun var også et udtryk for Hornungs irritation over det provinsielle i kunsten.

Hornung er som tegner, grafiker og maler rigt repræsenteret på danske og nordiske museer og ikke mindst i mange hjem rundt om i landet. I 1985 flyttede Hornung-familien tilbage til hovedstaden, bl.a. pga. et skræntende helbred hos den 65-årige maler. Men Alsted-periodens serier og motiver fulgte Hornung helt frem til hans død i 1989.

Udstillingsperiode: 9. feb – 12. maj 2019.

Detaljer

Start:
februar 9
Slut:
maj 19

Sted

Sorø Kunstmuseum
Storgade 9
Sorø, 4180
+ Google Maps
Telefon:
57 83 22 29
Hjemmeside:
http://www.sorokunstmuseum.dk/