Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Elina Brotherus – Playful Wanderer

15. juni - 1. september

Fejende smukke fotografier med melankolske, maleriske motiver spiller op mod humoristiske, performative videoværker i denne nye udstilling på Sorø Kunstmuseum.

Elina Brotherus er en af Finlands fremmeste kunstnere og har siden slutningen af 1990’erne arbejdet med fotografi og video. Hendes værker har skiftevis haft et selvbiografisk og et kunsthistorisk udgangspunkt, men i begge tilfælde er det hende selv, der agerer model.

Udstillingen Elina Brotherus ­– Playful Wanderer kombinerer flere af Brotherus’ værkserier, der tager udgangspunkt i forskellige kunsthistoriske perioder:
Den kontemplative fotoserie The New Painting (2000-04) henter inspiration fra den århundredelange maleritradition. Her fortolker hun klassiske maleriske motiver som “kvinde i badet”, “læsende kvinde” og “vandrende” i det fotografiske medie, ligesom hun også undersøger relationen mellem maler og model. De nyere videoværker (2016-18) er opførelser af andre kunstneres instruktioner til performative værker – ofte fluxus-værker fra 1960-70’erne. Her er der fokus på det performative element, og på de ofte humoristiske og tilsyneladende meningsløse handlinger, fremfor på det enkelte værks skønhed.

Selvom begge værktyper tager udgangspunkt i kunsthistoriske udtryk og traditioner, forudsætter de ikke et indgående kendskab til kunsthistorien. De fungerer på deres egne æstetiske præmisser og refererer løst til den billedbank, vi alle har opbygget gennem museumsbesøg, kunstbøger, reklamebilleder m.m.

Udstillingen taler således både bredt ind i den enkelte beskuers mentale billedarkiv og mere specifikt ind i museumssamlingen. The New Painting-serien trækker tråde til romantikkens kunst, guldaldermaleriet og modernismen, som den er repræsenteret i museets ældre samling, og videoværkerne til de konceptuelle og fluxus-orienterede værker af fx Joseph Kosuth, Stig Brøgger m.fl.

Udstillingen føjer sig således til museets flerårige udstillingsrække, hvor samtidskunstnere inviteres til at interagere med den lokale kontekst.

Til udstillingen udgives et katalog med tekst af kuratoren Helle Brøns.

CV: Elina Brotherus
Elina Brotherus bor og arbejder i Finland og Frankrig. Hun har en kandidatgrad i fotografi fra University of Art and Design Helsinki (nu Aalto Universitet) og en kandidatgrad i kemi. Hun begyndte at udstille internationalt i 1997. Hendes værker findes i offentlige samlinger herunder på Centre Pompidou, Kiasma, Moderna Museet, Saatchi Collection, Arken og Louisiana.

Åben for publikum: Lørdag d. 15. juni – 1. september 2019.

Elina Brotherus, Femme dans la baignoire, 2003. Foto: Sorø Kunstmuseum
Elina Brotherus, Passing Music for a Tree, 2018. Foto: Sorø Kunstmuseum
Del på sociale medier

Detaljer

Start:
15. juni
Slut:
1. september

Sted

Sorø Kunstmuseum
Storgade 9
Sorø, 4180
+ Google Maps
Telefon:
57 83 22 29
Hjemmeside:
http://www.sorokunstmuseum.dk/
Del på sociale medier