Dit Sorø lagde vejen forbi Bjernede Kirke på en blæsende men solrig sommerdag.

Rundkirken er opført ca. 1170 af Sune Ebbesen, en af de rigeste af Hvideslægtens stormænd. I jorden bag kirkegården og det hyggelige, stråtækte graverhus, findes rester af den oprindelige Bjernedegård, og kirken var altså både gårdkirke og landsbykirke.

Kirkens svære mure er fra 1,50 til 1,70 m tykke, bygget af kampesten fra skove og marker. I 7,2 meters højde fra den svære dobbeltsokkel er byggematerialet mursten – også kendt som “munkesten” eller “bagte sten” – kendt på Sjælland. Døbefonten er af kampesten og er sikkert lige så gammel som kirken selv. 

Selve kirkerummet, der svarer til en “treskibet” kirke, er kun 11-12 m i diameter, og de svære piller fylder meget. Fra de fleste siddepladser er det umuligt at se præsten ved alteret og på prædikestolen. Men en katolsk middelalderkirke blev bygget “til Guds ære” og ikke til vor tids gudstjenesteform. Der var dengang ingen siddepladser.

Altertavlen i Bjernede Kirke stammer fra 1615 og den er et fremragende eksempel på denne type altertavler, som nu er meget sjældne herhjemme.

Prædikestolen er fra senrenaissancen, og den tolvarmede lysekrone midt i kirken stammer fra den yngre renaissancetid.

Du kan læse meget mere om kirkens spændende historie på Bjernede-kirke.dk