I august havde Dansk Forfatterforenings seniorgruppe valgt Sorø som mål for deres årlige udflugt. Dertil havde forfatteren Johannes Lundstrøm, der er gammel soraner, i samarbejde med Sorø Bykontor lavet et tætpakket program i byens forfatteres og digteres fodspor.

At vejret var perfekt var naturligvis et stort plus, da meget af turen foregik i det fri.

Gruppen startede med en guidet byvandring, som gik via Bymuseet, De unge herrers gård, Torvet og Klosterporten til Sorø Akademis skole. Her tog en ny guide over og viste rundt i hovedbygningens smukke lokaler. Der blev bl.a. besøgt et lokale ved siden af spisesalen, hvor der hænger et maleri af skolens tidligere tegnelærer, kunstmaleren Siegfred Neuhas.

At netop dette maleri skulle ses skyldtes, at kunstmalerens barnebarn, forfatteren Arabella Neuhaus er medlem af gruppen og var med på udflugt. Hun havde doneret maleriet, som hun arvede da hendes farmor gik bort, til skolen.

Arabella Neuhaus, der kom meget i Sorø i sin barndom og ungdom, er i øvrigt aktuel med bogen Shanghai – i lyst og nød. Den er bygget over hendes moders dagbøger og fortæller levende om forældrenes ophold i byen, hvor faderen Doron (student fra Sorø Akademi 1926) var ansat hos Store Nordiske Telegrafselskab op til anden verdenskrig.

Frokosten blev indtaget om bord på Lille Claus, hvorefter gruppen fortsatte med et besøg i Hauchs Physische Kabinet og en slentretur gennem Akademihaven forbi statuen af Holberg og hans to muser til Sorø Kirke, hvor deltagerne kæmpede sig frem mellem plader og stilladser for at besøge Holbergs Sarkofag.

Alt i alt en vellykket dag hvor Sorø viste sig fra sin allersmukkeste side.

Foto: Johannes Lundstrøm

Arabella Neuhaus i blå vindjakke og medlemmer af Dansk Forfatterforenings Seniorgruppe i De unge herrers gård.
Medlemmerne af Dansk Forfatterforenings seniorgruppe skulle naturligvis også have historien om Saxos celle.
Maleri af Siegfred Neuhaus, der var tegnelærer ved Sorø Akademis Skolen fra 1915 – 1949. Doneret til skolen af forfatteren Arabella Neuhaus.
Medlemmer af Dansk Forfatterforenings Seniorgruppe får forevist ’Grønne Sal’ på 1. Sal i Sorø Akademis Skole. De, som vil forsøge at gå gennem døren til højre i billedet kommer til kort – den er malet på væggen for at skabe balance i rummet.
Medlemmer af Dansk Forfatterforenings Seniorgruppe om bord på Lille Claus, hvor frokosten blev kombineret med en rundtur på Sorø Sø
Arabella Neuhaus’ roman om forældrenes ophold i Shanghai – udkom i foråret 2019.