Eleverne fra 4.-6. klasse på Sorø Privatskole, der har ekstra tysk som valgfag, fejrede Nikolaustag den 6. december. En tysk tradition, hvor artige børn modtager søde sager eller små gaver fra den mystiske Sankt Nikolaus.

Foto: Sorø Privatskole

I Tyskland starter julen tidligt. Tyskerne fejrer juleaften den 24. december og juledag den 25. december, ligesom danskerne gør det, men derudover har de Nikolaustag, som er en speciel tradition i de tysktalende lande, den 6. december. På denne dag får artige børn søde sager og små gaver fra den generøse, venlige og lidt mystiske Sankt Nikolaus.

Malene Siebenkäß, der er tysklærer på Sorø Privatskole, valgte derfor meget passende at introducere sine 22 elever fra Deutsch macht Spaß, valgfaget for elever i 4.-6. klasse, for Nikolaustag den 6. december.

Traditionen siger egentlig, at man skal rengøre og polere sin sko den 5. december, og derefter stille den udenfor hoveddøren, så Sankt Nikolaus kan fylde den med søde sager, når han kommer forbi i løbet af natten. Eleverne på Sorø Privatskole gjorde det dog den 6. december, og i stedet for hovedøren derhjemme, blev det døren til klasselokalet. Til gengæld havde de skrevet korte tyske digte til Sankt Nikolaus, som de havde lagt i skoen.

Og det virkede. De artige elever på Sorø Privatskole fandt i hvert fald alle tysk chokolade fra Sankt Nikolaus i deres sko, da de kiggede bagved døren igen. Det betaler sig med andre ord, at være artig – og ikke mindst at kunne tysk.

Vi ved ikke så meget om den historiske figur, Sankt Nikolaus, men mange forbinder ham med biskoppen af Myra. Nikolaus var en præst, der arvede en betragtelig sum penge fra sine forældre, som han delte ud af til fattige mennesker og især børn. Senere blev han skytshelgen for søfarende og børn. Nikolaustag finder sted den 6. december, fordi det var den dag, han døde.

Læs nogle af elevernes digte her: