Demokratiet har talt på Sorø Privatskole. Normalt er det kun 0.-6. klasse, som fejrer Fastelavn på skolen. Men i år ville eleverne i 7.-9. klasse også være med. Det viste en underskriftindsamling, som blev gennemført på eget initiativ af skolens elevråd, blandt eleverne i 7.-9. klasse. Eleverne fejrer Fastelavn mandag d. 27. februar.

Kristian giver underskrifter til Thomas

Det er en fast tradition på Sorø Privatskole, at de fejrer Fastelavn med udklædte elever og tøndeslagning i skolegården. En sjov og festlig begivenhed for eleverne i 0.-6. klasse. I år bliver Fastelavn dog fejret af alle skolens 660 elever. Det blev besluttet efter elevrådet på demokratisk vis gennemførte en underskriftindsamling blandt eleverne i 7.-9. klasse.

”Vi var nogle stykker i 9.Y, som synes det var unfair, at vi ikke måtte fejre fastelavn som resten af skolen. Så vi startede en underskriftindsamling i de andre klasser. Det viste sig så ret hurtigt, at vi ikke var de eneste, der ville klædes ud i noget grimt tøj, smadre tønder og spise fastelavnsboller,” fortæller Kristian Jydegaard Axelsen, elevrådsformand på Sorø Privatskole, med et smil.

Hele 80% af eleverne bakkede op om elevrådets forslag, da de gik rundt med underskriftindsamlingen i 7.-9. klasse. Af de 20% som ikke skrev under, var langt de fleste syge eller på anden måde fraværende. Det var kun nogle enkelte, som ikke synes om idéen.

”Vi var ret sikre i vores sag, da vi spurgte Thomas (red. konstitueret udskolingsleder), fordi vi var ude i god tid og havde alle underskrifterne med. Men man ved jo aldrig. Vi mister jo lidt af undervisningen, men fællesskabet er også vigtigt. Måske var det fordi vi virkede så selvsikre, måske var det underskrifterne eller måske var det fordi Thomas bare inderst inde elsker fastelavn. Vi fik i hvert fald lov,” forklarer Kristian, en tilfreds elevrådsformand på Sorø Privatskole.

Eleverne i 7.-9. klasse må dog pænt vente til eleverne i 4.-6. klasse er færdige med tøndeslagningen i skolegården, da de starter fra morgenstunden. Det medfører så et mindre dilemma for eleverne i 7.-9. klasse, fordi skal de nu møde op fx udklædt som Supermand i de første to lektioner med matematik, eller skal de satse på, at de kan nå at klæde om i frikvarteret. Når alle tønder er tilintetgjort, som det sig hør og bør, er der kåringer af konger og dronninger og en fastelavnsbolle til alle eleverne.

Eleverne i 0.-3. klasse fejrer Fastelavn fredag 24. februar.