Daginstitutionen Ventemøllegården i Dianalund har fået en makeover – skabt i et frugtbart samarbejde mellem håndværkselever, børnehavebørn og designere. 

Foto: Sorø Kommune.

Det skriver Sorø Kommune til Dit Sorø.

Der er noget dybt tilfredsstillende ved at være med til at forme sine egne nære omgivelser – uanset om man er fire år eller fuldvoksen. Når det så ovenikøbet sker i samspil med dygtige håndværkselever og topprofessionelle designere, så kan det næsten kun blive godt.

Det er i hvert fald erfaringerne fra daginstitutionen Ventemøllegården i Dianalund. Daginstitutionen har samarbejdet med designfirmaet Friis & Clemme og med ZBC om at puste nyt liv i daginstitutionens lokaler.

Det er der kommet tre flotte nye lokaler ud af med masser af indbyggede sanse-, lege- og læringsmuligheder. Men lokalerne er ikke det eneste resultat af samarbejdet.

Håndværk hitter
Undervejs i projektet har børnene nemlig fået mulighed for at smage på en række håndværksfag i samarbejde med kyndig vejledning fra elever fra ZBC.

Børnene har været ”maler for en dag”, ”tømrer for en dag” og ”elektriker for en dag” og har dermed gjort sig nogle tidlige erfaringer med håndværk. Og det er værdifuldt – ikke bare for børnene, men også for samfundet. Tal fra DI viser nemlig, at Danmark kan komme til at mangle op mod 44.000 faglærte i 2025, hvis ikke flere unge får øjnene op for de muligheder, der ligger i at vælge en erhvervsuddannelse.

Foto: Sorø Kommune.

Lars Damgaard, formand for Børn og Uddannelsesudvalget i Sorø Kommune, glæder sig over det nye projekt.

“I Sorø Kommune arbejder vi på mange fronter med at styrke de unges uddannelsesvalg og med at øge kendskabet til erhvervsuddannelserne.

Jeg synes, det er spændende, at man her tager fat allerede i børnehaven og giver børnene et indblik i, hvad det vil sige at være maler, tømrer eller elektriker. At vi så samtidig får indrettet nogle flotte, nye lokaler, det er bare et ekstra plus,” siger han.

Både børn og forældre har taget godt i mod projektet, fortæller Britta Huntley, som er idéskaber af projektet og leder af Område Nord i Sorø Kommune.

“Både børn og forældre har fulgt projektet med stor interesse. Det har været et kæmpe hit at arbejde sammen med de unge mennesker fra ZBC, og der er ingen tvivl om, at børnene har fået nogle oplevelser med håndværksfag, som ligger ud over, hvad de ellers prøver kræfter med i børnehaven,” siger hun.

Unik chance
Michael Bang Dyrehave, uddannelseschef på ZBC, siger:

“Vi er meget glade for, at vi blev inviteret med i projektet. Det har været en spændende chance for at komme i kontakt med fremtidens unge og møde dem allerede i børnehaven. For vores elever har det været en fantastisk mulighed for virkelig at gøre en forskel med deres faglighed.”

Fakta
Projektet er et samarbejde mellem daginstitutionen Ventemøllegården i Område Nord i Sorø Kommune, designvirksomheden Friis & Clemme og uddannelsesinstitutionen ZBC.

Projektets formål er at skabe kendskab til erhvervsuddannelserne hos børnehavebørn og deres forældre samt at etablere gode og inspirerende læringsmiljøer til gavn for børnenes trivsel, udvikling, leg og læring.

I projektet har børnene stiftet bekendtskab med forskellige håndværksfag, som maler-, tømrer- og elektrikerfaget.

Designvirksomheden Friis & Clemme har stået for design og planlægning.

Elever fra ZBC har malet, bygget og indrettet de nye læringsmiljøer i daginstitutionen.