Tersløsegaard er virkelig et særegent museum. Den fredede trefløjede herregård er nemlig beboet. Præcis som dengang i 1700-tallet, da Ludvig Holberg residerede i hovedlængen, er der liv og mennesker i de to sidebygninger.

Tersløsegaard set fra Holberghaven. Den ledige lejlighed er bag vinduerne til højre i billedet. Foto: Tersløsegaard

Nu opstår en chance for at indrette sig som privat deltager i dette historiske eventyr. Den 135 kvm. store nordøstlige lejlighed er blevet ledig til indflytning 1. februar. Søndag den 7. januar kl. 14-16 inviteres alle interesserede til at bese lejligheden. Der vil være åbent hus. Medlemmer af Tersløsegaards bestyrelse tager imod.

Herregården indeholder foruden museet i Holbergs autentiske stuer fire beboelseslejligheder. To er bestemt til særlige formål, en som tjenestebolig for museets foreviser og en anden efter Holbergs testamentariske bestemmelse reserveret en ”skikkelig enke”. Her er for nylig indflyttet den 20. enke i rækken siden Holbergs død for 264 år siden. De to sidste herskabligt restaurerede lejigheder med paneler og stuk i loftet udlejes på markedsvilkår. Det er en af dem, der nu bliver mulighed for at flytte ind i.

Den ledige bolig ligger i nordøstfløjen. Her smiler solen fra den årle morgenstund, og fra stuerne er der udsigt over Holberghaven og udgang til terrasse. Indendøre er der entré, hall, stort moderne køkken, badeværelse, to herskablige stuer samt yderligere to værelser, walk-in garderobe og trappe til uudnyttet loftskammer. Hele herligheden for kun 7.000 kr. om måneden. Se annonce HER.

Barokherregård
Tersløsegaard er opført i barokkens periode i 1739 og var i Holbergs eje i årene 1745-54. Det var dengang hovedsæde for et vidtstrakt gods med 89 fæstegårde, flere møller og fem kirker. Holberg fik det ophøjet til et baroni, som efter hans død overgik til Sorø Akademi. Siden 1910 har Holbergs stuer været åbne som museum, der drives af Den Holbergske Stiftelse. Museet passes af en foreviser med bolig på gården. Desuden er ansat havefolk, som vedligeholder den 2,4 ha store have, der omgiver gården.

Tersløse ligger 11 km nord for Sorø og er en del af Sorø kommune. I landsbyen er der kirke, 146 husstande – og autoværksted! Bager, købmand, skomager og al anden handel er forlængst forsvundet. Til gengæld er der kun to kilometer til et af Vestsjællands største butikscentre i stationsbyen Dianalund, som også har en stor folkeskole (”Holbergskolen”, selvfølgelig…). Og ikke mindst er landsbyen omgivet af rig natur, overvældende bøgeskove, blanke søer, bakke, dale og bølgende marker med store flokke kreaturer. Lige uden for Tersløsegaards vinduer er der rigt fugleliv og ofte besøg af rådyr, fasaner og harer.

Interesserede kan henvende sig til Tersløsegaards bestyrelsesformand, lektor Allan Rosengren, tlf. 26 74 15 54, e–mail: ar@soroe-akademi.dk