Hos ASA-LIFT fra Sorø vedligeholder de ikke kun fabrikkens maskiner. Med deres store fokus på efteruddannelse sørger de også for, at de ansattes faglighed er helt i top, og derfor har de nu fået prisen som Årets Efteruddannelsesvirksomhed i Region Sjælland.

De sidste par år har der været ekstraordinært godt gang i ordrebøgerne hos ASA-LIFT, der laver grøntsagshøstere til ind- og udland. Virksomheden er på få år vokset med over 60 procent, og væksten har blandt andet været anledning til, at ASA-LIFT er begyndt at satse massivt på efteruddannelse. Og det i sådan en grad, at Sorø-virksomheden nu har vundet prisen som Årets Efteruddannelsesvirksomhed i Region Sjælland.

– Vi begyndte at sætte fokus på efteruddannelse for lidt over et år siden, da det for alvor gik op for os, hvor meget vi egentligt var vokset, og at vi havde et behov for at få skabt en fælles platform. At vi nu har vundet prisen som Årets Efteruddannelsesvirksomhed her i regionen viser os, at vi er på rette vej. Så den pris er vi er meget stolte af, siger Carsten Borup Jakobsen, fabrikschef hos ASA-LIFT.

I samarbejde med ZBC har de ansatte hos ASA-LIFT gennemført en række forskellige AMU-kurser. I år alene er mere end 80 medarbejdere blevet klogere på alt fra kommunikation og svejsning til materialelære og kranføring. Og indsatsen har været en succes, fortæller Carsten Borup Jakobsen:

– Jeg har haft medarbejdere som sagde, at de hellere ville have en fyreseddel end på efteruddannelse. Men da vi først kom i gang med kurserne, ombestemte de sig, og de har faktisk været rigtig glade for det. Så det er et stort aktiv for os.

Udover fastholdelse af medarbejdere og nye faglige kompetencer har efteruddannelsen også været med til at ryste de ansatte bedre sammen.

– Kurserne har givet os mere sammenhold og styrke, og så har vi blandt andet fået en bedre forståelse for, hvordan vi skal kommunikere mellem afdelingerne, siger Christian Petersen, der er montør og tillidsmand hos ASA-LIFT.

Efteruddannelse betaler sig
Det er ZBC, der på vegne af Danske Erhvervsskoler og Skolesamarbejdet i Region Sjælland uddeler prisen til to virksomheder i regionen, som har gjort en særlig indsats på efteruddannelsesområdet. Tirsdag overrakte ZBC’s udviklings- og projektchef, John Vinsbøl, prisen til ASA-LIFT, og han er ikke i tvivl om, at virksomheden har lagt en klog strategi.

– Lige nu er det gode tider, og derfor er det nu, virksomhederne skal investere i at opkvalificere de ansatte. Det er ASA-LIFT godt i gang med, og derfor vil de stå langt stærkere, når væksten stagnerer, siger John Vinsbøl.

ASA-LIFT har allerede planlagt en række nye kurser for deres ansatte. Og i ledelsen er de ikke i tvivl om, at indsatsen betaler sig.

– Jeg kan helt klart anbefale andre virksomheder at sætte mere fokus på efteruddannelse. Det man lyser på, er der hvor der sker noget, så det er bare med at komme i gang, lyder opfordringen fra Carsten Borup Jakobsen.

FAKTA: ASA-LIFT
– ASA-LIFT fremstiller innovative høstmaskiner til grøntsager, hvoraf størstedelen går til eksport.
– Der er omkring 135 ansatte.

FAKTA: ÅRETS EFTERUDDANNELSESPRIS
– ZBC uddeler prisen til to virksomheder i regionen på vegne af Danske Erhvervsskoler og skolesamarbejdet i Region Sjælland.
– Senere på året kåres den landsdækkende vinder af konkurrencen.

Carsten Borup Jakobsen (tv) og John Vinsbøl (th). Foto: ZBC.