Af Bo Mouritzen, Byrådsmedlem, og Abelone Bergløv, Enhedslisten i Sorø

Alternativet har valgt at støtte flertalsgruppen og borgmester Gert Jørgensen og den borgerlige politik. Det har ændret Alternativets tilgang til den politiske virkelighed. Ud er røget ønsket om en progressiv socialpolitik. For eksempel startede Alternativet med at være enige med Enhedslisten i, at folkeskolerne og dagtilbudsområdet er underfinansieret og skal tilføres ressourcer. Det er et standpunkt som Alternativet helt har forladt, ligeledes valgte Alternativet ikke at støtte de offentligt ansatte i forbindelse med forårets lockout trusler.

Som konsekvens søger Alternativet indflydelse bag lukkede døre og i aftaler indgået på borgmesterkontoret. Det handler for eksempel om klimakommune eller åbne torvedage. Forslag der kunne have samlet hele byrådet, men som skulle laves som lokumsaftaler og derfor ikke har fået det omfang de kunne. Fra Enhedslisten kan vi konstatere, at Alternativet i Sorø ikke engang tager de lavt hængende frugter, men alene de nedfaldsfrugter der ligger på jorden. De politiske ”sejre” er minimale.

Alternativets hamskifte har især vist sig i forhold til Venstre, der for dem i valgkampen var symbolet på alt dårligt i Sorø Kommune. Nu blæser forandringens vinde og Venstre er tætte allierede. I Enhedslisten glæder vi os altid, når gamle fjender bliver nye venner, men hvis vi var Venstre ville vi være utrygge ved den slags venner. Prisen har været, at Alternativet for eksempel har opgivet enhver kritik af øget lastvognstrafik på Smedevej i forbindelse med åbningen af grusgravene, og sådan forlades standpunkt efter standpunkt.

Foto: ABW

Alternativet bedyrede, at de skulle tilføre det politiske liv noget nyt, men der er ikke meget nyt i et politisk parti med en kræmmersjæl, der søger at sælge ikke eksisterende resultater som sejre. Set i lyset af Alternativets normale niveau af substansløshed er det da befriende ærligt, at partiet melder ud, at det er en del af blå blok. At det så som altid er pakket ind i tågesnak, klicheer og floskler som at Alternativet ”ikke er et ”pladerilleparti” der bare sætter automatpiloten på” og ”det har givet os en helt unik platform” er i den sammenhæng af mindre betydning.

Nu må det være på tide, at Alternativets bestyrelse og medlemmer melder klart ud. Er I en del af den blå udvikling eller ej? Synes I selv I lever op til det I har lovet jeres vælgere? Set udefra er det i hvert fald det vildeste eksempel på vælgerbedrag, der længe er udført.

Som en del af mindretalsgruppen, kan vi afslutte med et citat af John Cleese ”Good riddance to bad rubbish”.