Kviktest- og vaccinationssteder i Sorø Kommune inddrager lokaler i tre af kommunens sportshaller. Det er alle kommuners opgave at stille gode rammer til rådighed for, at borgerne får nem, fleksibelt og effektiv adgang til at blive corona-testet, meddeler Sorø Kommune. 

Flere borgere skal kunne testes for COVID-19, og der skal være mulighed for, at borgerne kan blive vaccineret i deres hjemkommune. Derfor er der fra denne uge mulighed for at møde op uden tidsbestilling og få foretaget en kviktest to steder i Sorø Kommune:

• Frederiksberghallen, Hal 1 – Smedeparken 1, 4180 Sorø, mandag, onsdag og lørdag fra kl. 9-19
• Holberghallen, i cafeteriet – Sømosevej 48, 4293 Dianalund, tirsdag, torsdag, fredag og søndag fra kl. 9-19

På kvikteststederne anvender man en såkaldt antigentest, hvor en podepind bliver ført op i næsen. Følsomheden af denne test er mindre, end ved podning i halsen (PCR-test). Til gengæld får man svar indenfor 15-20 minutter. Mange, der har prøvet denne testtype, melder om stort ubehag ved testen, da podepinden skal meget langt op i næsen. Men for nylig er testen blevet forbedret, så podepinden ikke behøver at komme lige så langt op. Formålet med åbningen af flere kvikteststeder og indførelsen af en ny og mere skånsom testmetode er, at få flere til at benytte sig af muligheden for at blive testet.

Alene i Sorø Kommune er der nu tre teststeder, som er tilgængelige for alle borgere (1 med PCR-test i Sorø Hallen, som kan bookes via coronaproever.dk og 2 med kviktest). Og sammen med de øvrige nye teststeder i Region Sjælland, teststederne i resten af landet og test på Sorø Kommunes arbejdspladser, er de en del af et fintmasket net af testmuligheder.

Alle kommuner i Region Sjælland er blevet bedt om at melde ind med lokaler, der kan opfylde de krav, der er til et velegnede test- og vaccinationssteder. I Sorø Kommune kan de krav bedst opfyldes i de sportshaller, som lige nu er ubenyttede. Derfor giver det god mening for Sorø Kommune at stille netop hallerne til rådighed. I hvert fald til og med d. 5. april.

Løser udfordringen, hvis restriktioner lettes
Restriktionerne, der holder hallerne lukkede for offentligheden varer indtil videre til og med den 5. april. De er tidligere blevet forlænget flere gange. Men skulle der efter den dato være mulighed for igen at byde foreningerne ind i hallerne, så står medarbejdere fra Sorø Kommune klar til at give så meget plads som muligt i hallerne tilbage til foreningslivet.

Kommunens afdeling for Teknik, Miljø og Drift er klar til at sætte ind med gode kræfter til rengøring og oprydning, så hallerne kan bruges de dage, hvor hallen ikke er optaget af test.

Kommunen er blevet pålagt en meget vigtig samfundsopgave omkring test og vaccinationer, som vi er klar til at løse. Men vi kan stille til side og sørge for en rengøring, der gør det muligt for brugerne at komme i Frederiksberghallen, de dage, hvor den ikke bliver brugt som teststed. Det er noget, vi vil prioritere højt, siger Mikael Gangsted, der er teamleder i Teknik, Miljø og Drift, Sorø Kommune.

Og viljen til at skabe rum for idræt i hallerne følges til dørs af en vilje til konstruktiv dialog med de berørte foreninger:

Når vi får svar på nogle af de mange ubekendte – om dato og omfang af genåbning og det fremtidige behov for lokaler til test – så er vi klar til at tage en snak med alle, der gerne vil bruge hallerne, og til at finde de bedst mulige løsninger, siger Stine Rich Hansen, centerchef, Byråd og Kultur, Sorø Kommune.

Testmetode
• Kviktest (antigentest) er væsentlig mindre følsom end PCR-testen.
• Til gengæld får du svar allerede efter 15-20 minutter.
• Ved denne test bliver du podet i næsen.
• Indtil nu har det været meget ubehageligt for mange, men en udvikling af testen betyder, at podepinden ikke skal så langt op i næsen som hidtil.
• Du behøver ikke at booke tid til en kviktest.

Find flere oplysninger om kviktest på Falck.dk

Restriktionerne
Siden 1. marts 2021 har det igen været muligt for op til 25 at dyrke udendørs idræt i organiseret regi. Der gælder dog stadig stramme restriktioner for indendørs idræt og brugen af indendørs idrætsfaciliteter.
Derfor er alle kommunens indendørsfaciliteter fortsat lukket for forenings- og fritidsaktiviteter – foreløbig frem til og med mandag 5. april 2021.

Læs mere om restriktionerne her

Foto: ABW