Stiftelsen Sorø Akademi vil i samarbejde med HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, opføre et solcelleanlæg mellem Sorø og Ringsted, der kan forsyne ca. 50.000 husstande med grøn strøm. Projektet afventer godkendelser, oplyser HOFOR i en pressemeddelelse.

HOFOR og Stiftelsen Sorø Akademi har i denne uge indgået kontrakt om at udvikle en af landets største solcelleparker på i alt 180 MW installeret effekt, hvilket svarer til ca. 50.000 husstandes forbrug af strøm. Solcelleparken skal udvikles og ejes af HOFOR og opføres på 250 hektar jord, som Stiftelsen Sorø Akademi ejer nord for Fjenneslev og Vestmotorvejen ved Sorø.

Afventer godkendelse
Parterne søger nu om udarbejdelse af lokalplan samt godkendelse hos miljømyndighederne og Sorø kommune. Desuden skal tilslutningen til elnettet ske i samarbejde med Energinet.dk. Hvis alt går som planlagt, vil solcelleparken kunne stå færdig i 2024. Den bliver så blandt de største solcelleparker i Danmark.

Effektivt supplement til vind
“I HOFOR er vi meget glade for aftalen med Stiftelsen Sorø Akademi om at opføre en solcellepark ved Sorø. Vi investerer i stigende grad i solenergi, som er blevet en konkurrencedygtig grøn energikilde, der udgør et effektivt supplement til vores vindmølleparker. Vi sætter derfor stor pris på samarbejdet med Stiftelsen Sorø Akademi og håber samtidig, at projektet kan bane vej for samarbejde med andre lodsejere i Danmark, der ønsker at udlægge jord til solenergi”, siger Jesper Pedersen, områdechef for Vind & Energihandel i HOFOR.

Stiftelsen Sorø Akademi, som ejer ca. 5.000 ha jord med landbrug og skovbrug i området omkring Sorø Akademi, er også tilfredse med aftalen:

“Vi er glade for at kunne bidrage til den grønne omstilling ved at udlægge en del af vores jord til grøn energiproduktion i form af en solcellepark i samarbejde med HOFOR, – en energiaftager i første led, som vi ser som en kompetent og langsigtet samarbejdspartner”, siger Jens Kristian Poulsen, direktør i Stiftelsen Sorø Akademi

Hensyn til naturen
Parterne bag projektet lægger vægt på, at det naturlige grønne præg i området skal bevares. Der vil derfor komme grøn beplantning langs kanterne af solcelleparken, som hindrer indkig, og der vil blive etableret faunapassager, som tillader vildtets frie bevægelighed. Desuden vil der blive gjort plads til, at græs og vilde blomster m.v. kan vokse i området, så biodiversiteten sikres og endog styrkes.

Solcellepanelerne stilles op i rækker som i eksemplet på billedet, og der kommer beplantning langs kanterne for at bevare områdets grønne præg. Pressefoto.