Historisk Forening for Vestsjællands nye årbog for 2020 kommer på gaden på lørdag.

I denne udgivelse nr. 107 er der igen masser af stof fra hele foreningens virkeområde. Hvad Sorø og omegn angår der også en del artikler med garanteret spændende indhold!

Foreningens formand Helge Torm bringer således nyt om besættelsen af Sorø den 9. april 1940. En hidtil overset øjenvidneskildring ved redaktør N.P. Nielsen, der fra sin redaktørstol i Venstre Folkeblads lokaler i Torvet 4 kunne overvære tyskernes indrykning på torvet. I skildringen afslører N.P. Nielsen mange interessante detaljer, men væsentligst er vel nok oplysningen om, hvilken tysk officer der havde kommandoen! Læs mere i årbogen! Befrielsen i maj 1945 skildres gennem avisomtale i samtiden.

Desuden påviser Torm, at Storgade 1, tidligere Akademiets vaskeribygning, der er bygget op til Klosterporten i 1888-89, ikke som hidtil antaget skyldes den lokale arkitekt F.C.C. Hansen, men den kgl. bygningsinspektør J. D. Herholdt. Gennem studier i bygningsinspektoratets arkiv på Rigsarkiv kan der nu fortælles nøje om Herholdts kamp med myndighederne for at få placeret den nye vaskeribygning dér, hvor den kom til at ligge, så vel som om hans arbejde med at udfærdige tegninger og forestå byggeriet rulles op.

Også den skiftende bedømmelse af bygningen og skiftende brug bliver omtalt.

I anledning af Genforeningsjubilæet bringes en illustreret oversigt ved Flemming Bruun over alle genforeningssten i Sorø Amt, altså også dem i Sorø Kommune.
Oplevelser i landbruget omkring år 1900 i Sorøs omegn og derudover skildres levende igennem nogle ungdomserindringer ved Christian Jensen (1893-1982), som endte som landmand i Døjringe og Tersløse.

Årbogen, der er på 140 sider og velillustreret, koster 200 kr. i udsalg. Bogen kan købes hos Svegård Bog & idé fra lørdag den 28. november.

 

Redaktørens øjenvidneberetning. Pressefoto.
Forsiden. Pressefoto.