Undervisning i folkeskolen behøver ikke kun at være tavleundervisning i et klasselokale. I Sorø Kommune har der længe været et stort fokus på at skabe dialog og et godt samarbejde mellem kommunens skoler og virksomheder. Nu bliver det nemmere for skolerne at finde virksomheder, som tilbyder deres hjælp og ekspertise.

– Vi synes, det er rigtig flot, at så mange virksomheder i Sorø Kommune stiller sin faglighed og tid til rådighed for eleverne i kommunen. Det gør en kæmpe forskel for de unge mennesker, når de skal vælge erhverv eller uddannelse senere hen.

Sådan lyder det fra UU-vejleder på grundskolerne, Helle Poulsen, fra UU Sorø. Sammen med Sorø Erhverv har hun været med til at gøre kommunens online platform, Virksomhedsportalen, nemmere og mere tilgængelig for både virksomheder og skoler.

Fra teori til praksis
En af de virksomheder, som er en del af Virksomhedsportalen, er Broby Planteskole. I november havde de besøg af 8. A fra Frederiksberg Skole som led i klassens biologiundervisning. Her underviste planteskolegartner og virksomhedsejer Ib Johansen blandt andet eleverne i beskæring af frugttræer.

– Som virksomhed får vi rigtig meget ud af at være med på Virksomhedsportalen. Jeg elsker at undervise børnene, jeg synes det er sjovt. Og jeg tror eleverne får rigtig meget ud af det.

Og det kunne naturfagslærer på Frederiksbergs Skole, Mejse Gry Persson, bekræfte.

– I udskolingen kan biologiundervisningen ofte blive meget teoretisk. Og der kan Virksomhedsportalen hjælpe til, at vi kommer ud og får lidt jord under neglene, siger hun og fortsætter: En af mine elever kom hen til mig bagefter og sagde, at han faktisk godt kunne tænke sig at blive gartner. Det havde han ikke lige tænkt på før.

Skolen giver mere mening
På Ruds Vedby skole har 8. klasse haft besøg af Malermester Søren Sørensen, som før har været ude og undervise skolens elever i farvelære. For billedkunstlærer, Anja Pedersen, er det tydeligt, at et besøg fra en virksomhed skaber en helt anden opmærksomhed og motivation for undervisningen.

– Eleverne kan se, at det giver mening, siger hun. Og jeg tror det er noget af det vigtigste ved at gå i skole, det er, at man kan se hvilken mening giver det senere i mit liv. Og det er rigtigt vigtigt, for vi rammer nogle elever der har brug for det, tror jeg.

Man kan se optagelser fra de to besøg og læse mere om Virksomhedsportalen på soroe.dk/erhverv.

Planteskolegartner og virksomhedsejer Ib Johansen fra Broby Planteskole underviser 8. A fra Frederiksbergskole i beskæring af frugttræer. Pressefoto.