Stomi og kost lige efter en operation 

I de første 2 til 6 uger efter en stomioperation, bør du tænke over, hvad du spiser og drikker. Her får du nogle gode råd til mad og væskeindtag efter din operation, som måske vil gøre det lidt nemmere at finde en afbalanceret kost, der føles rigtig for dig.

Lige efter en stomioperation er det vigtigt at være opmærksom på både din stomi og kost. Du behøver ikke nødvendigvis at følge en bestemt kostplan, men du vil måske opleve, at bestemte fødevarer ikke længere passer ind i din kost. Hvis du tror, at bestemte fødevarer giver problemer, kan du lade være med at spise dem i nogen tid, så kan du prøve dem igen senere. Hvis du gør det tre gange med alle tvivlsomme fødevarer, vil du finde ud af, om de virkelig udgør et problem.

Der er nemlig ingen grund til at begrænse dig selv fra visse fødevarer, men det er godt at vide, at forskellige fødevarer har forskellige indvirkninger på outputtet fra din stomi. Ligesom det er vigtigt at huske på, at vi alle har forskellige reaktioner, så hvad der virker for dig, kan godt virke anderledes for en anden.

Tips til din kost, når du har urostomi

Du skal ikke være bange for at prøve nye fødevarer, men blot være fornuftig. Du vil sikkert opleve, at visse fødevarer giver mere luft end andre, og selv om de ikke er dårlige for dig, kan du vælge at skære ned på disse fødevarer.

Har du urostomi, er det ekstra vigtigt, at du fra starten sørger for at få nok væske. En tommelfingerregel er 1,5-2 liter væske pr. døgn. For at forebygge urinvejsinfektioner, kan det anbefales, at du drikker et par glas tranebærsaft om dagen.

Tips til din kost, når du har kolostomi 

Mange nyopereret oplever forstoppelse, diarré og problemer med fordøjelsen, hvilket betyder, at de ikke kan spise de samme fødevarer, som de gjorde tidligere. Visse frugter og grøntsager, såsom bladselleri, asparges, druer, kokos, rabarber, nødder, tomatskind og champignon, nedbrydes ikke i tarmen, så spiser du disse, bør du sørge for at tygge maden grundigt, da det hjælper på fordøjelsen.

Du kan selv afhjælpe problemet ved at drikke rigeligt med vand, spise figner, svesker eller supplere med afføringsmidler. Hvis forstoppelse er et fortsat problem, bør du henvende dig til egen læge eller din stomisygeplejerske.

Tips til din kost, når du har ileostomi 

Hvis det kniber med appetitten som nyopererede med ileostomi, kan du eventuelt supplere med færdiglavede eller hjemmelavede protein- og energidrikke. Det er vigtigt, at du drikker meget, da væsketabet fra stomien er større i starten, indtil tyndtarmen har overtaget noget af tyktarmens funktion.

Du kan fx drysse lidt ekstra salt på maden for at erstatte tabet fra ileostomien eller drikke danskvand, der
normalt indeholder salt. Hvis du samtidig er generet af luft i tarmen, bør du lade drikken med kulsyre stå og bruse af først.

Generelle kostråd til nyopererede med stomi 

I de første 2-4 uger

Ny forskning viser, at jo hurtigere efter operationen du spiser rigtig mad, jo før vil dit tarmsystem fungere igen. Dog er din krop stadig ved at komme sig, og det vil derfor være en fordel, hvis du spiser fødevarer, der er blødere eller lettere at fordøje. Du kan også prøve at spise lidt, men ofte, hvis du føler dig oppustet.

Uge 4-6 efter stomi operationen 

Det er meget normalt at opleve nedsat appetit de første 4-6 uger efter en stomioperation. Her er det meget vigtigt at sørge for at få kalorier og protein nok, og det kan være en fordel at supplere med hjemme- eller færdiglavede protein- og energidrikke.

Lev livet sådan, som du ønsker det 

Det vil blot tage lidt tid og erfaring at finde en afbalanceret kost, der føles rigtig for dig. Med den rette vejledning til stomi og kost, kan du leve livet sådan, som du ønsker det. Har du problemer med at balancere dine spise- og drikkevaner, kan du få hjælp på det hospital, hvor du går til kontrol. Her kan du også bede om en henvisning til en klinisk diætist, hvis du ønsker kostvejledning. Hvis du ikke er tilknyttet et hospital, kan du selv opsøge en privatpraktiserende klinisk diætist.

Få gode råd til din hverdag hos Coloplast Care 

Coloplast Care er et ekstra støttetilbud til dig med stomi. Selv om hospitalet forbereder stomiopererede til en god hverdag efter udskrivelse, har mange alligevel svært ved at få de praktiske ting til at fungere. Derfor stiller Coloplast deres viden og indsigt til rådighed for dem, som måtte have brug for det.

Hos Coloplast Care kan du få gode råd, relevante informationer og inspiration til din hverdag med stomi. Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på deres hjemmeside, når det passer dig. De erfarne sygeplejersker hos Coloplast har tavshedspligt og er også klar til at støtte og vejlede dig på telefonen om alt lige fra god stomipleje til valg af den rigtige produktløsning.

Lige efter en stomioperation er det vigtigt at være opmærksom på både din stomi og kost. Du behøver ikke nødvendigvis at følge en bestemt kostplan, men du vil måske opleve, at bestemte fødevarer ikke længere passer ind i din kost. Pressefoto.