Herregårdsdagen den 16. august på Tersløsegaard byder på forpremiere på Madame Nielsens ny kærlighedsroman fortalt med nedslag i Holbergs skildringer af kærlighed. Desuden forevisning af Holbergs stuer og åben herregårdshave med salg af egne grøntsager, urter og frugter.

Den ene beskriver kærlighedens altfortærende kraft som flammer og ild. Den anden bruger røg i sin fortælling om en ung jomfrus kærlighed til en af landets største tobakssmøgere. Næsten 300 år adskiller de to billeder af kærligheden. Ilden findes i den særdeles nulevende forfatter Madame Nielsens ny roman ”Lamento”, som udkommer den 11. september på forlaget Grif. Røgen skyldes den danske litteraturs forlængst afdøde fader Ludvig Holberg, som i sin epistel 89 fra 1748 beretter om, hvordan nogen kan fatte kiærlighed til det, som andre har afsky for.

På Herregårdsdagen søndag den 16. august besøger Madame Nielsen Tersløsegaard for at læse op af sin tredje og sidste roman i den kærlighedstrilogi, som åbnede med ”Den endeløse sommer” i 2014, fortsatte med ”Det højeste væsen” i 2017 og nu afsluttes med ”Lamento”. Oplæsningen begynder kl. 14.00 og krydres med nedslag i Holbergs roman Niels Klim, hvor ”koner og piger praler ganske ubekymret med deres affærer og skryder af deres erobringer”.

Besøg museum og haven
Både museet og haven er åben på Herregårdenes dag søndag den 16. august kl. 12-17. Indendøre fortæller museets foreviser om Holberg og Tersløsegaard, mens herregårdens havefolk viser rundt i haven. Desuden er der denne dag salg af havens afgrøder såsom ærter, gulerødder, porrer, hvidløg, spidskål, lægeurter, blomsterbuketter og måske tidlige æbler. Fra et havetelt tillbydes endvidere servering af kolde og varme drikke samt sandwich og kage.
Herregårdens dag er et initiativ, der sigter mod at styrke bevidstheden om den vigtige, fælles kulturarv, landets godt 700 herregårde udgør. Det er Herregårdsmuseet Gammel Estrup på Djursland, som med støtte fra NordeaFonden koordinerer begivenhederne på de herregårde, som holder åbent den 16. august.

Ludvig Holberg købte Tersløsegaard i 1745. Det var dengang et meget stort gods med tusinder af tønder land ager og skov, 148 bøndergårde, tre møller, et teglværk og fem kirker. Herregårdens trefløjede hovedbygning, opført 1739 i barokstil, er i dag museum, omgivet af to hektar have med frugttræer, usprøjtede grøntsager, urter og blomster, indrammet af store avnbøghække i kvadranter. Holberg, der var ugift og barnløs, testamenterede hele godset til Sorø Akademi, som overtog skov- og landbrugsdriften.

Søndag 16. august kl. 12-17
Herregårdenes Dag: Forfatteren Madame Nielsen læser op om kærlighed i ild og røg. Forevisning af LudvigHolberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og servering af drikkevarer m.m. Læs mere HER.

Entré: 60 kr.

Dagens program:
Kl. 12.00-17.00 : Forevisning af Holberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og af mad og drikkevarer i havens serveringstelt.
Kl. 14.00 – ca. 15.00 : Madame Nielsen læser op fra havescenen.

Madame Nielsens tredje kærlighedsroman ”Lamento” udkommer 11. september. Nielsens romaner er oversat til tysk, fransk, engelsk, spansk, norsk, svensk og ukrainsk. Pressefoto.
Del på sociale medier