Grib cyklen og prøv kræfter med hele eller dele af den nyåbnede Istidsrute

Istidsruten er en cykel-/ oplevelsesrute gennem Midt- og Nordvestsjælland. I Sorø Kommune krydser ruten blandt andet forbi Stenlille Gaslager. Der nok ikke som det første får tankerne hen på Istiden. Men faktisk er dét sandlag, der i dag bruges som gaslager, dannet på dinosaurernes tid for omkring 200 millioner år siden!

Videre går turen langs Sorø Sø. Selve søen er skabt af dødis og ligger i en gammel tunneldal. Tunneldalen blev skabt af smeltevand, der gravede sig ned i landskabet for cirka 17.000 år siden.

På vej nordpå igen slynger ruten sig forbi overdrevsskoven ved Vedsø, hvor kvæget fra bondestenalderen og frem til omkring år 1800 græssede i skoven. Afgræsningen påvirkede skoven og gjorde den mere varieret end i dag.

Længere fremme løber ruten gennem Tåderup. Her kan man opleve de karakteristiske stjerneudstykninger omkring landsbyen. Udstykningerne viser stadig i dag de jordinddelinger, der blev et resultat af landboreformerne i slutningen af 1700-tallet.

Flere steder på strækningen kan man nyde synet af det bakkende landskab, der er udfaldet af isens tilbagetrækning for mere end 15.000 år siden.

Om Istidsruten
• Istidsruten er en kombineret cykel- og oplevelsesrute fordelt på fem etaper.
• Etaperne er tilsammen 390 km og løber gennem landskabet, som istidens enorme kræfter har formet for flere tusinde år siden.
• Istidsruten er et samarbejde mellem Odsherred, Kalundborg, Lejre, Sorø og Holbæk Kommune og seks oplevelsescentre, og ruten er støttet af Nordea-fonden og LAG-Midt Nordvestsjælland. Arbejdet har været i gang siden 2016 og løber frem til sommeren 2021.
• Læs mere om Istidsruten på www.istidsruten.dk eller på facebooksiden ”Istidsruten”.

Pressefoto