Af Dan Kiving, Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Da Sorø Kommune meldte ud, at foreninger kunne byde ind med sommeraktiviteter for børn og unge, fik Hjerneskadeforeningen lyst til, i et samarbejde med Kultur og Fritid på rådhuset og Nygaard Turist- & Minibusser, at udarbejde et projektudkast. Det blev til et forslag om en spændende bustur til Knuthenborg Safaripark for så mange børn og unge med ledsagere, vi kunne samle. Projektet mødte velvilje både politisk og i administrationen, så vejen var banet, og planlægningen kunne gå i gang sammen med foreningens frivillige og Peter Nygaard.

72 deltagere i tre turistbusser spredt fordelt i busserne og med sprit, mundbind og handsker efter alle sundhedsmyndighedernes anbefalinger drog vi afsted. To ting, der ikke kunne loves, og som man aldrig kan planlægge sig ud af var: Vejret og risikoen for bilkø ved Maglemerporten ved Knuthenborg! Vejrudsigten havde jo vist mørke skyer og regn. Men så var bilkøen jo automatisk klaret, sikkert på grund af vejrudsigten. Og som Peter sagde, så turde han godt love gråvejr og lidt regn til og med, at vi fik set elefanterne, lamaerne og de søde, små heste. De sidste skulle jo klappes grundigt. Og som lovet, sådan blev det. Regnbygerne stoppede!

Fra Abeskoven og et kig til aberne over Savannen med nysgerrige og lidt frække giraffer klarede vejret op, og solen kom for alvor frem. Vores søde og dygtige guide fortalte på turene rundt med den utrolige gode udsigt fra bussen spændende historier og beretninger om de fire dame-pensionister (elefanterne fra Cirkus Arena). Vidste du, at sådan en lille hun-elefant “kun” spiser 250 kg græs, buske og blade på én dag? Vi hørte også om de tre næsehorn. Om det store han-næsehorn, som er en værre bangebuks, og om, at uddannelsen som dyrepasser i Knuthenborg kræver, at man kan kende alle de forskellige zebraer fra hinanden.

Sulten havde meldt sig, og derfor var der selvfølgelig indlagt en frokost for 72 sultne safarigæster i Limpopoland. De lækre sandwich blev hurtigt spist, for legelandet ved siden af skulle jo også besøges nu, hvor solen skinnede det bedste, den havde lært. Afsted efter maden med Dinosaurskoven som dagens sidste og ikke mindst spændende mål.

Og efter både at være blevet skræmt og imponeret af fortidsuhyrerne og have søgt i vandløb efter fossiler og meget andet, kunne alle de gratis glæder sluttes af med dagens anden is og en lille souvenir i form af et Kramme-Safari-Dyr til minde om en begivenhedsrig dag på Lolland – langt fra Sorø, Dianalund og Stenlille. Og alle de trætte børn, unge, ledsagerne og de frivillige kvitterede med klapsalver for “Tak for turen!” til vores tre buschauffører. Se det blev et rigtigt sommereventyr.

Foto: Lise Kiving