Ros er en sød form for virus. Den vil have alt farligt aldeles forbudt; den slår ihjel med sine kys. Mod den findes en besk medicin: satiren. Derfor er det ham med den skarpe kritik, som man ellers tror er en indædt fjende af mennesket, der er menneskets ven, snarere end hende med den sødladne ros.

Det er Ludvig Holberg (1684-1754). Han skrev på latin om ”Satyra & Laus” (satire og ros) i et af sine utallige epigrammer, som samlet i syv bøger blev udgivet i 1749. Nu kan man meget snart igen besøge stedet, hvor manden der fostrede sådanne tanker levede de sidste ni år af sit liv: Tersløsegaard. Holbergs mindestuer åbner for besøgende lørdag den 13. juni kl. 12-16. Og igen søndag den 14. juni kl 12-16. Samt alle de følgende lørdag-søndage lige indtil den 6. september.

Museumsåbningen sker under iagttagelse af myndighedernes anbefalinger. Der er på forhånd grundig rengjort, der vil være håndsprit til rådighed, og der kan opstå ventetid, hvis mange gæster kommer samtidig. Museets foreviser vil med tilstræbt lempelighed og konduite administrere adgangen, således at der kan være anbefalet afstand mellem gæsterne (med stuer på tilsammen flere hundrede kvadratmeter er der teoretisk plads til flere snese gæster, som hver kan optage fire kvadratmeter gulvplads!). Besøgende kan i øvrigt blive lempet ud af havedøren, så de ikke skal krydse hinanden tæt ved indgangsdøren. Entré er 60 kr. – som gerne modtages kontant eller betales med mobile pay, hvorimod kort ikke accepteres.

Sommeren byder i øvrigt på en række arrangementer. Allerede tirsdag den 23. juni, Sankt Hans Aften, inviterer Tersløsegaard til bål, tale og sang på den åbne plæne foran gården fra kl. 20.00. I juli, august og september følger andre arrangementer.

Se nærmere på terloesegaard.dk

Satirens beske medicin kan fornemmes i Holbergs stuer på Tersløsegaard. Pressefoto.