Af Henrik Kjølby, Maria Borup Clausen, Jens Nygaard og Rolf Clausen, Venstre i Sorø

Venstres svar på “Forslag fra Ø og F til byrådet om at bruge udfordringsretten i forsøget på at ændre statslige regler om husdyrbrug”.

I Venstre er vi helt trygge ved de regler der allerede findes på området i forhold til husdyr-brug. Der er i dag helt klare regler for hvad der måles på i forhold til miljøpåvirkninger generelt, herunder afstande og lugt, støj og transporter m.m. når der vurderes og godkendes ansøgninger. Dette for at sikre mindst mulig gene for omkringliggende beboelser.

I Venstre anderkender vi landbrugets vigtighed sammen med alle andre erhverv i forhold til at skaffe arbejdspladser og sikre bedst mulig udnyttelse af vores ressourcer, ligesom vi alle skal være med til at sikre en mindre belastning i vores udledninger generelt.

I landbruget pågår allerede mange gode tiltag og vi arbejder meget gerne målrettet for at gøre det endnu bedre.

Dansk landbrug er i forvejen kendt for, at være uhyre effektive og producerer nogle af verdens bedste landbrugsprodukter med størst mulig forbrugersikkerhed i forhold til kvalitet og sundhed.

Landbruget er underlagt kontrol i forhold til egenkontrol og uvildige stikprøvekontroller samt miljømæssige tilsyn fra kommunal side, og al dette skal der selvfølgelig være helt styr på, og det er betryggende for os alle sammen.

I forhold til forslaget fra Ø og F så forholder det sig også således, at både Holbæk og Lejre kommuner har forsøgt sig med henvendelser til miljøministeren med lignede sager, som også er afvist. Således har både Venstre og Socialdemokratiet på Christiansborg vendt tommelfingeren nedad i forhold til at give kommunerne indflydelse på overordnede landspolitiske lovregler for et erhvervsområde som landbruget.

Dette finder vi i Venstre her i Sorø, os helt trygge ved.

I Venstre vil vi gerne erhvervslivet, skabe arbejdspladser og udvikling og med god miljømæssig omstilling i fin samhørighed til gavn for alle.