Foreningen 1684-1862 arrangerer en historiefestival i Sorø, der fokuserer på perioden fra Holbergs fødsel til Ingemanns død. Mange lokale kræfter står bag, bl.a. Henrik Jandorf, skuespiller og Holberg-udøver og -fan.

Henrik Jandorf. Foto: HolbergMuseet.

“Store projekter opstår, når ildsjæle tror på en idé. I et kulturelt kraftcenter som Sorø er det helt oplagt at lade store kulturpersonligheder ‘genopstå’. Det eneste rigtige er at støtte dette projekt,” siger han.

Ea Matzon kender mange i Sorø som formidlingschef på Museum Vestsjælland, herunder Sorø Museum. Hun er netop gået på pension, men har støttet den nye forening fra starten.

“Foreningens fokus på to meget vigtige perioder i Sorøs historie, Oplysningstid og Guldalder stemmer 100% overens med de prioriteringer, der bliver foretaget for fremtidens basisudstillinger på Sorø Museum. To væsentlige perioder i Sorøs historie, som samtidig svarer til to af tre tidlige akademier i byen. Holbergs og Ingemanns,” siger Ea Matzon.

“Uden i første omgang klosteret og senere akademierne havde der ikke været noget Sorø. Og lige i disse to perioder kom mange fremtrædende personligheder til Sorø, hvor de enten blev uddannet eller var tilknyttet akademiets stab af undervisere. Sorø Museum glæder sig til det fremtidige samarbejde om historiske events i Sorø, hvor museet allerede til næste år lægger gård til en historisk kro,” tilføjer hun.

Foreningens logo er designet af den lokale grafiker Preben Lehmann

Allan Aistrup, foreviser på Tersløsegaard i Dianalund sender foreningen en hilsen Fra Ludvig Holberg, som glæder sig over at foreningen husker hans fødselsår 1684 og bruger dette i foreningens navn.

Allan Aistrup glæder sig også til det samarbejde, der er indgået med foreningen til sommer. Her er det “Holberg kommer til byen”, året 1745 hvor Holberg flytter ind på Tersløsegaard det gælder.

Du kan læse mere om foreningen 1684-1862 på hjemmesiden og Facebook Facebook . Det koster 100 kr. pr. år at blive medlem.