Vestsjællænderne går langt i jagten på de bedste julegaver til familie og venner. De surfer rundt på nettet og kigger webshop efter webshop igennem for at finde de helt rigtige sko, en bluse i en særlig farve eller et sæt høretelefoner, der passer præcist til dem, der står på ønskesedlen. Men i iveren og travlheden kan vestsjællænderne risikere at få stjålet og misbrugt deres personlige oplysninger, hvis de ikke er opmærksomme og kigger sig godt for.

Også hos det kundeejede forsikringsselskab, GF Forsikring, der på Vestsjælland bl.a. har kontor i Sorø, Slagelse og Holbæk, oplever de, at deres kunder bliver udsat for identitetstyveri, når de handler på nettet:

– I en travl hverdag kan man komme til at gå i fælden og indtaste personlige oplysninger på en mistænkelig webshop eller besvare såkaldte phishing-mails, som forsøger at franarre kontooplysninger for at misbruge dem, siger Per Haulund, der er skade- og policedirektør hos GF Forsikring.

ID-TYVERI: Op mod 50.000 danskere får hvert år stjålet og misbrugt deres identitet. Mange af tilfældene sker, når der handles på nettet, og de stjålne personoplysninger bliver fx brugt til at optage lån. GF Forsikring i Sorø kommer med gode råd, der forebygger identitetstyveri. Foto: GF Forsikring

Op mod 50.000 tilfælde
Ifølge tal fra Det Kriminalpræventive Råd får op mod 50.000 danskere stjålet og misbrugt deres identitet hvert eneste år. Og næsten 50 procent af dem, har fået stjålet identitetsoplysningerne ved at handle på nettet. Ofte bliver de stjålne personoplysninger brugt til at optage lån, oprette nye kreditkort eller købe dyre varer på nettet.

Og det kan tage lang tid og meget energi at rede trådene ud efter et identitetstyveri. Der skal skrives til de webshops, der har fået bestillinger med ens stjålne kreditkortoplysninger, og man skal afvise regninger og i værste fald bruge tid på at møde i retten. Noget, der let kan tage mange timer, og som er en ubehagelig affære.

Id-tyveri kan forebygges
Der er heldigvis meget man selv kan gøre for at undgå identitetstyveri og misbrug af oplysninger. Man kan blandt andet sørge for, at computere er udstyret med både antivirusprogrammer, firewall og avancerede adgangskoder. Men vigtigst af alt, skal man være opmærksom, når der bestilles varer på nettet.

– Det vigtigste, når man handler på nettet, er, at man sikrer sig, at det er en sikker side. Det kan man se i browserfeltet, hvor de sikre sider har en hængelås eller en url, der hedder https. Og så er det en rigtig god ide at få sig en forsikring, der dækker identitetstyveri, så man kan få hjælp fx i form af advokatbistand, hvis uheldet er ude, slutter Per Haulund fra GF Forsikring.

5 gode råd der forebygger identitetstyveri
1. Indtast kun betalingsoplysninger via sikker (krypteret) linje på netsteder, du har tillid til. Se efter en hængelås eller ”https” i adresselinjen.
2. Sig ja. Måske har du hørt, at du skal sige nej til alt. Men du skal skelne. Opdateringer til dine programmer på computer, smartphone og tablet er vigtige at sige ja til. Opdateringer sikrer, at programmet har større modstandskraft mod angreb og indbrud.
3. Brug beskyttelse. Din computer, tablet og smartphone skal sikres med antivirusprogrammer, firewall og avancerede adgangskoder.
4. Vær opmærksom på snyde-mails og snyde-sms’er, der ser ud til at være fra en troværdig afsender, men som i virkeligheden forsøger at narre fx kontooplysninger ud af dig. Dette kaldes også phishing.
5. Brug stærke passwords, brug forskellige passwords, og sørg for at skifte dem jævnligt.

Kilder: GF Fonden og det Kriminalpræventive Råd