Vidste du at Ludvig Holberg led af kryptorkisme, dvs. hans testikler var ikke faldet ned i pungen? Mange ved det ikke, for de imposante portrætter af ham viser ikke hvor spinkel og feminin han var.

Dit Sorø møder Niels Vandrefalk, Holberg Teatrets leder, på Værkerne, hvor foreningen 1684-1862 holder sit første medlemsmøde.

Temaet er Mad og drikke på Holbergs tid, og Niels Vandrefalk er hidkaldt for at fortælle, hvordan den berømte forfatter og forretningsmand ernærede sig, fra han som helt ung fulgte med en Commedia dell’arte trup, til han drev Tersløsegård med succes. Dette til trods for at han led af malaria – fjerdedagsfeber – og føromtalte kryptorkisme.

“Han var måske den tids LGTB’er”, siger Niels Vandrefalk efter foredraget, og det er måske derfor han havde et særligt blik for kvinders status på den tid. Nogle vil endda kalde ham feminist, og der er i hvert fald masser af stærke kvinderoller i hans stykker. Niels Vandrefalk fremhæver Pernille, som bygger videre på figuren Marte fra det komiske helteepos Peder Paars. Kirsten Giftekniv fra Den forvandlede brudgom er en anden spændende kvinderolle, som på den tid blev spillet af en mand.

Niels Vandrefalk løftede samtidig sløret for, at Holberg Teatrets næste forestilling bliver den klassiske karakterkomedie om den unge Hans Frandsen, der efter et ophold i Paris vender hjem og kalder sig Jean de France.

Du kan opleve forestillingen i juli 2020, ved Kinahøjen i Akademihaven. Samme dag som teaterugen afsluttes, arrangerer 1684-1862 et tusmørkebal efter forestillingen.

Niels Vandrefalk, Holberg Teatret. Foto: SDL