Danske boligejere har generelt set god grund til at føle sig trygge i deres hjem. Siden 2009 er antallet af indbrud i beboelser er nemlig faldet med 41 pct. Men indbrud forekommer stadig, og som boligejer kan du tage en række forholdsregler for at holde ubudne gæster ude.

Det vigtigste at sikre i dit hus er vinduer, døre og låse – en såkaldt skalsikring. Og den største sikringsværdi opnås ved en kombination af flere tiltag.

Langt fra alle danskere har i dag sikret deres bolig tilstrækkeligt, hvis den bitre oplevelse af et indbrud skulle ramme. Derfor giver indehaver af Nybolig Sorø, Brian Rud Sø her en række råd til sikringen af din bolig.

Pressefoto. Nybolig.

Sikring af vinduer
Tyvens mest nærliggende vej til værdierne i dit hjem er gennem lettilgængelige vinduer. Sørg for at sikre disse – fx ved at påsætte indbrudssikre beslag eller sikringsskruer omkring vinduernes glaslister.

-Har boligen hasper på vinduerne, bør du tjekke, at de er ordentligt spændt fast. Hvis de sidder løst, er det nemlig muligt for tyven at lirke vinduet op med et hård tryk udefra, påpeger Brian.

Låse i topform
Har din bolig blot en enkel lås, kan det være en god idé at montere en ekstra lås. Det giver størst sikring, hvis den ekstra lås kan låses både inde- og udefra. Viser den eksisterende lås tegn på slid, eller er den over et årti gammel, bør også denne udskiftes. Vil du være ekstra sikker, kan det være en idé at montere dørgreb med kode eller nøgle på terrasse- og kælderdøre.

Sikre døre
Det findes mange typer af låsecylindre. Selvom din bolig er bygget efter årtusindskiftet, kan låsecylindrene sagtens være forældet – og dermed udgøre en sikkerhedsrisiko. Du kan desuden tjekke, om alle husets yderdøre er sikret – hoved-, kælder-, terrasse-, have-, køkken-, altan-, glas- og bagtrappedøre.

Alarmsystemer, nabohjælp og intelligent belysning
Foruden skalsikringen af dit hus kan alarmsystemer, nabohjælp og intelligent belysninger være et glimrende supplement. Den mest effektive nabohjælp kan du finde som appen ”Nabohjælp” i AppStore eller Google Play. Her kan du dele beskeder om indbrud eller mistænkelig adfærd med dine naboer.

-Sensor- eller timeaktiveret lysudstyr kan være en god hjælp, da det signalerer bevægelse og færden i boligen. Her findes både traditionelle kontakter med timer indbygget eller nyere enheder, der kobles til boligens trådløse internet og derved kan betjenes fra sommerhuset eller endda udlandet via ens smartphone, siger Brian Rud Sørensen.

Del på sociale medier