I efteråret 2018 modtog 4H-klubben Løve-Ørslev en donation på 10.000 kr. fra SEAS-NVE til finansiering af to mobile hønsehuse. Formålet er at lære lokalområdets børn om æggets vej fra ”høne til bord”. Nu har projektet fået så stor succes, at man har besluttet at udvide målgruppen.

Da 4H-klubben Løve-Ørslev, der holder til på Vestsjælland mellem Høng og Slagelse, tilbage i efteråret 2018 søgte om en donation til to mobile hønsehuse hos SEAS-NVE, var det med fokus på at undervise lokalområdets børnehaver og skoleklasser om bæredygtigt hønseopdræt. Projektet blev dog hurtigt så populært, at man besluttede at udvide målgruppen:

”Faktisk stammer idéen om de mobile hønsehuse fra et projekt i København, hvor man har haft mobile hønsehuse hos private. Vi tog så idéen et skridt videre og tænkte, hvorfor ikke tilbyde hønsehusene til institutioner, så vi kan lære vores børn om hønens vej fra æg til bord. Allerede fra begyndelsen blev projektet mødt med stor interesse, og i løbet af foråret har vi været forbi to børnehaver og en dagpleje”, fortæller Sara Bøttcher, der er ansvarlig for projektet, og fortsætter:

”Faktisk har projektet været så stor en succes, at vi har været nødt til at udvide målgruppen. For noget tid siden blev vi nemlig kontaktet af Plejecentret Mølleparken i Dianalund. De havde hørt om projektet og var interesserede i at høre, om det mon var muligt at låne et af vores hønsehuse i et par uger. Og så tænkte vi, hvorfor ikke.”

Høns lokker de ældre ud
At plejecentret i Dianalund skulle få stor glæde af det mobile hønsehus, viste sig allerede fra dag et. Her begav flere af centrets beboere sig nysgerrigt ud på en lille tur til gårdhaven, hvor hønsene blev placeret:

”At have besøg af det mobile hønsehus har både skabt glæde og fornyet energi hos centrets beboere. Et eksempel er en af beboerne, der ofte får sig en lur, når han er ude i vores gårdhave. Efter at hønsene er kommet, har han holdt sig vågen og nysgerrigt fulgt med i hønsenes gøren og laden, fortæller Majken Larsen, der er medarbejder på plejecentret, og fortsætter:

”Et andet eksempel er en af vores ældre beboere, en dame på 99, der normalt ikke begiver sig uden for sin lejlighed. Men efter hønsenes ankomst er hun flere gange om ugen gået ned fra 1. sal for at kigge til dem. Faktisk har projektet været så stor en succes blandt centrets beboere, at vi håber, at vi med tiden kan få et permanent hønsehus, som kan være med til at skabe ligeså god energi og højt humør, som det mobile hønsehus har gjort i de sidste to uger.”

Fortsætter den store interesse for de mobile hønsehuse, planlægger man i 4H-afdelingen at udleje de mobile hønsehuse på månedsbasis til interesserede i lokalområdet med håbet om at gøre folk endnu klogere på bæredygtigt hønseopdræt.

Information om SEAS-NVE’s donationer:
– Siden 2013 har SEAS-NVE doneret 120 donationer til kulturelle, sociale, sportslige eller andre godtgørende formål, der kommer fællesskaberne i Vest-, Øst-, Sydsjælland, Lolland, Falster og øerne til gode.
– Det er muligt at søge om en donation på seas-nve.dk/donation – deadline for næste ansøgningsrunde er den 10. september kl. 14.00.

Foto: SEAS-NVE
Plejecentret Mølleparken. Foto: SEAS-NVE