Glæd dig til en markedsplads fyldt med liv, debat og dialog, hvor man kan møde kommunen på alle niveauer.

På Folkemøde Sorø lørdag den 17. august 2019 rykker lokalpolitikere og en del af kommunens ansatte ud af deres vanlige omgivelser for at stå sammen med og møde borgere, frivillige, foreninger og erhvervsliv, der har mod på nye partnerskaber. Formålet er at styrke det allerede gode samarbejde mellem civilsamfund og kommune til gavn for os alle.

– Med Folkemøde Sorø forsøger vi et anderledes greb i forhold til at inddrage borgere, frivillige og erhvervsliv. Et koncept som folkemødet kan give rum til uformel samtale og dialog mellem forskellige parter, som normalt ikke ville mødes. Håbet er, at vi sammen får skabt nye initiativer og forståelse for hinandens verdener, siger borgmester Gert Jørgensen.

Sorø Folkemøde gennemføres særligt i forlængelse af FN’s verdensmål nr. 17 “Partnerskab for handling”. For Sorøs byråd har det været inspirerende at arbejde med FN’s verdensmål som overordnet ramme. Byrådet har formuleret en vision med brug af ni af de i alt sytten mål. Ønsket er at invitere til et folkemøde, hvor civilsamfundet også kan opleve, hvordan det giver ekstra motivation at koble sine projekter og opgaver på et større perspektiv.

– Vi vil gerne sætte handling på begreber som næstekærlighed og medmenneskelighed. Vi er sammen om at være menneske, så vi skal både tage vare på hinanden og på vores klode. Efter sommeren tilbyder vi samtalegrupper for unge, hvor vi med udgangspunkt i litteratur taler om, hvad det vil sige at være menneske og hjælper hinanden med at finde vej og træffe valg. Det er partnerskaber for handling i lille skala, siger Lotte Ørskov-Hesse, ungemedarbejder i Folkekirken Sorø, som håber på at iværksætte et samarbejde med biblioteket.

Stifter og projektleder af PUST – en forening for samtalegrupper, Rune Rønne, supplerer:

– Jeg er særligt optaget af, hvad fællesskabet kan give. I den forening, jeg har dannet, om samtalegrupper for mennesker i livskrise, ved jeg, at jeg er nødt til at samarbejde med kommunen, som kan være en vigtig medspiller – også selvom de indimellem er firkantede med regler og den slags. Men vi kan noget sammen, og det er vigtigt. Jeg håber, at Folkemøde Sorø kan skabe en uformel stemning, hvor man kan gå hen og sludre med borgmester og politikere, for det kan være med til at bygge bro og skabe et fundament for at tale om mere svære ting.

Målet for kommunen er at få et større indblik i den verden, de frivillige agerer i og samtidig skabe et fundament, hvor nye initiativer og fællesskaber kan opstå. Og så gør det heller ikke noget, at borgere og frivillige ser en anden og mere kreativ side af kommunen. Planlægningen er i fuld sving. Den 12. juli åbner en hjemmeside for Folkemøde Sorø, hvor man kan holde sig opdateret på programmet og andre praktiske detaljer. Indtil videre kan man se udvalgte programpunkter her.

Fakta
Folkemøde Sorø 2019 foregår på Store Torv på Akademigrunden ved Sorø Akademi og på Torvet i Sorø by lørdag den 17. august kl. 11-17. Foruden stande kommer der også til at være to mindre teltscener med oplæg, debat og underholdning i form af musik og dans. Hele arrangementet bliver åbnet af Ruds Vedby-garden, hvorefter borgmester Gert Jørgensen byder alle velkomne. Der vil være madboder, kaffe-lounge midt på pladsen samt en stand med isvand og lidt sødt til ganen.

Der vil afgå særlige Folkemøde-busser fra Ruds Vedby over Dianalund og Stenlille til Sorø om formiddagen og retur igen om eftermiddagen.

Foto: ABW