Er man håndværker, kommer man ikke langt uden det rigtige værktøj. Faktisk lyder et gammelt ordsprog, at det rigtige værktøj er halvdelen af arbejdet. Tænk sig at skulle bygge et hus uden en sav, en hammer og nogle søm – så bliver det lige pludselig en svær, for ikke at sige umulig, opgave. Akkurat gør det samme, når du skal lave mad. Her handler det dog ikke kun om at vælge det rigtige værktøj, men især også om at vælge de rigtige råvarer.

De bedste råvarer
Kun med de rigtige råvarer får du den smag, du ønsker, samt den kvalitet og det næringsmæssige indhold du ønsker. Intet slår mad tilberedt med friske og lækre råvarer. Og faktisk er det netop det, som typisk er årsagen til, at mad på restauranter ofte smager bedre end det, man synes, man kan lave derhjemme: Netop fordi de udvælger nøje de bedste råvarer, som passer perfekt til den enkelte ret, de skal tilberede.

Ser råvaren frisk ud? Pressefoto

Men hvilken type råvarer er vigtigst at vælge med omhu? Det er faktisk et svært spørgsmål at besvare, og det kommer meget an på, hvilken ret du skal lave. Som udgangspunkt kan man sige, at jo mere fremtrædende de enkelte råvarer er, jo vigtigere. Laver du en ret udelukkende med fisk, er det naturligvis det vigtigste, at den fisk, du bruger i retten, har en god kvalitet og er frisk og lækker. Det kommer i høj grad også an på, hvordan de enkelte råvarer skal tilberedes. Skal dine grøntsager blot bruges til at give smag i en suppe eller gryderet, kan det måske godt gå, at de ikke er taget dugfriske op af jorden. Så er det måske okay at bruge de grøntsager, som ikke ser så pæne ud, men som absolut intet fejler; hverken når det kommer til sundhed eller smag.

Føl, duft og smag dig frem
Hvordan vælger man så de rigtige og bedre råvarer? For os, der ikke er uddannet som kokke, kan det naturligvis være en svær opgave. Men der er dog heldigvis to ting, som vi kan få stor hjælp af: Det er vores logik og vores sanser. Ser råvaren frisk ud? Dufter den godt? Og smager den frisk og lækker? Hvis du kan sætte flueben ved disse ting, har du helt sikkert fundet dig en god råvare. Og er den økologisk og produceret med fokus for bæredygtighed, er det sjældent en dårlig ting.

For at grave sig frem til de bedste råvarer er man nødt til at få fingrene i dem, snuse til dem og måske prøvesmage dem.

Det handler om følelser og mærke det, som føles, smager og dufter rigtigt. Der er derfor som sådan ikke altid et facit på, hvornår en råvare er god eller super god. Vil du være dygtig til at lave mad, skal du i høj grad lære at mærke dig frem til de bedste råvarer. Faktisk er netop dette en af hemmelighederne til at producere det skønneste mad, som dine gæster vil huske tilbage på i lang til fremadrettet.