I 300 året for Holbergs første store bogsucces sælger hans helt nye bog igen som varmt brød. Søndag den 14. juli fejres bogjubilæet med Niels Vandrefalks oplæsning af mesterværket Peder Paars på Tersløsegaard.

Foto: Tersløsegaard

Ludvig Holbergs første roman udkom som feuilleton fra 1719. Det var ”Peder Paars”, og den blev en bestseller. Om succesen fortæller Holberg selv, at bogen ”læses, pederpaars deklameres og huskes udenad, også af svenskere og tyskere, som af kærlighed til dette poem har lært dansk”. Og det er måske knapt til at tro det, men nu 300 år senere gentager historien sig. En helt ny Holbergbog rives ned af hylderne i et sådant tempo, at ekstraoplag må bestilles. Det ny værk hedder ”Holberg – Et Udvalg” og indeholder på mere end 700 sider komedier, epistler, levnedsbreve, moralske tanker og uddrag af bl.a. Peder Paars. Bogen blev udgivet af Aarhus Universitetsforlag i foråret. På Tersløsegaard fik de fra sæsonstart for en måneds tid siden 100 eksemplarer af bogen til salg. De blev hurtigt udsolgt. Men nu er et nyt oplag netop leveret, så bogen kan igen erhverves på Holberg Museet (for kun 100 kr takket være tilskud fra Augustinus Fonden og A.P. Møller Fonden).

Bogjubilæum den 14. juli

Bogjubilæet markeres på Tersløsegaard søndag den 14. juli kl. 15.30. Den suveræne formidler af holbergsk teatertradition Niels Vandrefalk kommer og genfortæller historien om Peder Paars. Niels Vandrefalk blev i 1960’erne på Det kgl. Teater oplært af bl.a. Poul Reumert i Holbergrepertoiret og er siden fortsat i det spor. Med sit Holberg Teater opfører han netop i denne uge komedien ”Ulysses von Ithacia” i Akademihaven i Sorø. Sidste spilledag er lørdag den 6. juli.

Peder Paars er Holbergs første skønlitterære værk, forfattet tre år før han begyndte at skrive sine komedier. Fortællingen udkom i 1719-20 i fire bøger (på ialt ikke færre end 6249 verselinjer!) og handler om en købmand fra Kalundborg, som med skib begiver sig på rejse til Aarhus for at besøge sin forlovede. Men ude på Kattegat rejser en storm sig, og båden bliver knust mod kysten på en ukendt ø, som viser sig at være Anholt. Folkene på øen dukker op og plyndrer vraget og de skibbrudne, men så forelsker den lokale fogeds datter Nille sig i Peder Paars. For sin dyds skyld må han tage flugten og står atter til søs, men kun for igen at blive slået ud af kurs og lande i Skagen, hvor nye forviklinger møder ham, så han må søge tilflugt på den lokale kro.

Peder Paars har gennem århundreder solgt i store oplag og blev senest genudgivet i 2018. Det var Aarhus Universitetsforlag, som sendte en ny udgave i handelen. 335 sider med uforlignelig holbergsk komik for kun 199,95 kr.

Niels Vandrefalk er en levende fortæller, som kommer tæt på publikum. Foto: Tersløsegaard.