Tre år før tid fyrer Holberg Teatret op med premiere på Ulysses von Ithacia.

I 2022 fejrer dansk teater sin 300-års fødselsdag. Det fødtes den 25. september 1722, da Ludvig Holbergs allerførste komedie ”Den politiske Kandestøber” fik premiere på Grønnegade Teatret i København. Det var første gang nogensinde, der blev vist teater på dansk. Og det endda for almindelige borgere. Før den tid havde det været forbeholdt hoffet og adelen af se teater. De havde kunnet forlyste sig med Shakespeare, Molière og Biderman – på engelsk, fransk og tysk. Noget dansk teater fandtes ikke før Holberg.

På Tersløsegaard pønser de naturligvis på en flot og værdig festligholdelse af 300-års fødselsdagen. Det må også forventes, at nationale scener med Det Kgl. Teater i spidsen vil gøre noget ekstraordinært ud af Holberg i 2022. Men ingen planer er endnu kendte. Bortset fra en. Den første på banen er den 76-årige teaterleder Niels Vandrefalk Andersen, som med egne ord “fyrer han op til begivenheden” allerede nu med premiere på ”Ulysses von Ithacia” mandag den 1. juli i Akademihaven i Sorø. Desuden har Vandrefalken taget initiativ til etablering af en lille komité af teaterfolk, der arbejder med ideer til 300-års festen.

Ulysses i det vilde vesten
Ulysses von Ithacia hører til Holbergs første serie skuespil, formentlig skrevet i 1725. Historien handler om Penelope og Ulysses/Odysseus og om erobringen af Troja for 2500 år siden. Ramsaltet satire bliver med humor, ironi og spilleglæde spundet ind i skildringen af krigens evigt aktuelle brutalitet. Niels Vandrefalk har iscenesat komedien som en western, hvor Holbergs hovedperson Chilian kæmper for at overleve i cowboyland!

Holberg Teatret spiller i den smukke Akademihave under teltdug og parasoller mellem Sorø Akademis Holbergstatue og Sorø Sø. Forestillingen vises alle dage fra mandag den 1. juli til og med lørdag den 6. juli. Der er 150 siddepladser og reservation kan ske på www.billetten.dk eller telefonisk hos Sorø Bykontor på 57 87 70 20 eller Holberg Teatret på 20 16 02 16. Man kan endvidere bestille madkasser fra Café Skotte & Stentoft.

Pressefoto. Holberg Teatret.