Den blot 9-årige Laura Aarup Tybjerg fra Beder ved Aarhus har fundet på en ny sjov leg, der rummer så mange pædagogiske kvaliteter og perspektiver for miljøet, at de kendte legetøjsmærker må se sig slået med flere længder.

Laura kalder den nye leg for Havfaldsvæsener, og opgaven går i korte træk ud på at opsamle plastik og andet affald på stranden og herefter bruge disse ting som farverige byggesten til at skabe sjove, kreative og fantasifulde figurer.

Det nye og enestående ved Havfaldsvæsener er, at “legetøjet” er helt gratis; det stimulerer kreativiteten; det er genbrug; det giver børnene en god miljøforståelse; det bidrager til at skabe renere strande; det kan samle flere generationer om en fælles sag; det giver frisk luft og gode naturoplevelser; og så giver det ikke mindst øget dyrevelfærd, fordi fjernelsen af affaldet forhindrer fisk og andre dyr i at spise det.

Laura er en meget aktiv pige og elsker dyr, naturen og alle former aktiviteter i det fri. En stor del af fritiden bruger hun også som frivilligt medlem af junior-afdelingen af Forsvarets Havmiljøvogterkampagne, der opsamler plastik og andet løst affald på de danske strande.

Ideen til Havfaldsvæsener fik Laura, da hun en dag gik langs stranden sammen med sine søskende, forældre og bedsteforældre for at nyde naturen og for at samle havfald, som er Forsvarets betegnelse for de store mængder af flasker, plastiklåg, fiskeredskaber, sko, metaldåser, børster og andet skrammel, der ligger og flyder på strandene. Laura fylder sin havfaldspose og går lidt til side for at undersøge tingene. Pludselig opdager hun, at et gammelt cykelsæde, et stort rødt plastiklåg og en sut tilsammen kan skabe et “baby-cykel-dyr”.

Dette “baby-cykel-dyr” bliver startskuddet til en spændende proces. Familien havde allerede opsamlet en masse havfald i forskellige størrelser, farver og former i havfaldsposerne, og de supplerede derefter indholdet med en tube lim, en tusch og en saks. Så gik de ellers i gang med at kreere sjove og fantasifulde havfaldsvæsener. De tre generationer var samlet om opgaven og havde en herlig dag. Frisk luft på stranden og efterfølgende kreativ modellering omkring spisebordet derhjemme. Ideen har efterfølgende via havmiljøvogternes facebook-side spredt sig til børn og voksne over hele landet.

Forsvarets Havmiljøvogterkampagne er Danmarks første, største og længstlevende kampagne mod “havfald”. Organisationen har mere end 22.000 frivillige medlemmer, og junior-afdelingen tæller over 1.000 børn mellem 8 og 14 år.

– Vi er ikke en del af en krig mod plast. Vi vil bare ikke have det i vores havmiljø, og vi håber, at endnu flere vil melde sig og hjælpe med at beskytte havmiljøet. Og vi glæder os over, at der hele tiden vokser nye initiativer op i forskellige dele af landet, fortæller Birgitte Vagnholm, der er overassistent i Søværnskommandoen og ansvarlig for havmiljøvogterkampagnen.