Med tangojazz på Kunstmuseet og en kvindekvintet på Ludvig afsluttes årets vinterjazzprogram.

Der er noget lidt farligt ved genhør med musikere. Man kan have oplevet dem brillere fra scenen med pulserende fortolkninger af klassiske standards, som hensatte tilhørerne til den syvende jazzhimmel. Og så ved den næste koncert spiller de pludselig anderledes. Det skete i Sorø forleden, da den amerikanske sangerinde Sasha Masakowski for anden gang var inviteret af Sorø Jazzen. Hun havde fornyet sig, kastet sig ud i eksperimenter og improviseret nye klange med hjælp fra en elektronisk box. Det skuffede nogen.

Men man kan aldrig vide med kunsten. Sorø Jazzen er i kraft af den uundværlige støtte fra Statens Kunstfond forpligtet til at udbyde ”høj kunstnerisk kvalitet, der præsenterer mangfoldighed og fornyelse” og skal derfor tage chancer i armslængde frem for udelukkende at satse på bands, der leverer sikkert genkendeligt repertoire.

Lykkeligvis er et stort publikum i Sorø med på de kunstneriske udfordringer og vover sig gang på gang ind til jazzkoncerterne – med risiko for, at de ind imellem må anstrenge øregangene for uventede musikalske nyskabelser. Årets vinterjazzprogram har i hvert fald trukket fulde huse ved alle fem koncerter. Både de tre, der er spillet, og de to, som kommer i denne uge.

Argentinsk inspireret jazz
Torsdag aften den 21. februar spiller Tangofied Ensemble på Sorø Kunstmuseum. Det er moderne argentinsk tango blandet med jazzimprovisationer i kammermusikalsk form, fremført af bassisten Torben Westergaard, den argentinske guitarist Alejandro Sancho, cellisten Johan Krarup fra DR Symfoniorkestret, basklarinetisten Anders Banke og pianisten Peter Rosendal. Det er i allerhøjeste grad original og bevægende musik, der præsenteres. Kapelmester Torben Westergaard har gennem flere år dyrket tangojazzen og tilsat den en særlig nordisk klang.

Europæiske jazzsøstre
Søndag den 24. februar kl. 20.00 finder den store jazzfinale sted på Kulturcafé Ludvig med jazzdivaen Cæcilie Norby i spidsen. Hun er en af landets allermest kendte sangerinder, der både har givet den med rock, pop og utallige varianter af jazz. Men heller ikke her skal man forvente, at hun lirer et gammelkendt repertoire af. Tværtimod præsenterer hun en helt nydannet gruppe. Den består foruden hende selv af den italienske pianist Rita Marcotulli, den norske trompetist Hildegunn Øiseth, den tyske bassist Lisa-Rebecca Wulff og den polske trommeslager Dorota Piotrowska. Alliancen af disse stjerner fra den europæiske jazzelites kvindeliga vil fremføre kompositioner af fremtrædende kvindelige komponister såsom Nina Simone, Joni Mitchell, Kate Bush, Rickie Lee Jones, Abbey Lincoln og Carla Bley.

Der er både Tangofied Ensemble og Cæcilie Norby på programmet i denne uge. Foto: SorøJazz.