Eleverne på Sorø Privatskole kan købe frisklavet mad fra skolens eget køkken. Udover at kunne tilbyde et supplement til madpakken, er det vigtigt for skolen, at eleverne kan dufte maden, der bliver tilberedt, og kender kokken, der sælger den. Til maj har skolens kok været ansat i 7 år.

Foto: Sorø Privatskole

I køkkenet på Sorø Privatskole står skolens kok, Nicole Gerelle, hver dag og tilbereder frisklavet mad, som hun sælger til eleverne i skoleboden. Skoleboden, der i daglig tale bliver kaldt for Spisestuen, fordi den var spisestue for kostskoleeleverne dengang Sorø Privatskole havde en kostskole, tilbyder først og fremmest et supplement til madpakken, men Nicole laver også mad i forbindelse med nogle af skolens mange traditioner som fastelavnsboller til fastelavn.

”Det er vigtigt, at eleverne kan følge med og mærke stemningen i køkkenet, og ikke mindste dufte maden, der bliver tilberedt. Duften af hjemmelavet mad giver livsglæde. Det kender vi selv derhjemme, når vi står og tilbereder et lækkert måltid. Stod det til mig, skulle der være en kok på alle institutioner. Den personlige relation mellem mig, der laver maden, og eleven, der køber maden, er også vigtig,” udtaler Nicole, mens hun lystigt fortæller videre om børns umiddelbare natur, og hvordan man skal være klar på at blive konfronteret med den på både godt og ondt, når man arbejder med mad på en skole.

”Det er en glæde, at lave mad til børn, især hvis man kan få dem til at spise grøntsager eller noget, de ikke spiser normalt. Der stod en dag en lille pige, som spurgte, hvor mange frikadeller hun kunne købe for 20 kr., fordi mine frikadeller var de bedste. Her snakker vi kæmpe frikadeller til 5. kr., der fylder en håndfuld. Den slags oplevelser, kan man ikke undgå at blive lidt varm om hjertet af,” forklarer Nicole og supplerer, at pigen havde fået brød med hjemmefra.

Foto: Sorø Privatskole

Personligt er hun en smule overrasket over, at hun snart har været på Sorø Privatskole i 7 år, da det ikke er normalt i hendes branche at arbejde det samme sted så længe. Men som hun flere gange forklarer, er hun rigtig glad for skolen. Derudover sætter hun stor pris på, at hun som alene mor med to børn kan administrere og planlægge sin egen tid. Hun savner ikke aftenvagter og det med at være en del af produktionsledet, hvor man kun laver en del af en større ret til nogen, man aldrig skal se i øjnene.

”Der er ingen tvivl om, at jeg kunne sælge mere, hvis jeg lavede grillbarmad eller solgte sodavand eller desserter, men det kommer jeg aldrig til. Jeg undlader smør, erstatter hvedemel med noget andet og tilføjer grøntsager, hvor det er muligt, men det er ikke fordi jeg er fanatisk. Der er kage om fredagen, og jeg har også byg-selv-burger af og til. Den slags skal bare ikke være en hverdags ting. Det kan man hygge sig med i weekenden,” afslutter Nicole. Sorø Privatskole har haft eget køkken på skolen i mere end 60 år.

I køkkenet på Sorø Privatskole står skolens kok, Nicole Gerelle, hver dag og tilbereder frisklavet mad, som hun sælger til eleverne i skoleboden. Skoleboden, der i daglig tale bliver kaldt for Spisestuen, fordi den var spisestue for kostskoleeleverne dengang Sorø Privatskole havde en kostskole, tilbyder først og fremmest et supplement til madpakken, men Nicole laver også mad i forbindelse med nogle af skolens mange traditioner som fastelavnsboller til fastelavn. Foto: Sorø Privatskole