Indlæg af Bo Christensen (K), Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Sorø.

Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at øge indsatsen og udvikle børnefællesskaber, identitet, kulturelle kompetencer og udtryksformer, som stimulerer børns livsglæde og livskraft.

Inspireret af politikeres og medarbejderes besøg på Kulturmødet 2018 på Mors og med udgangspunkt i erfaringer fra Slaraffen, har kulturmedarbejdere arbejdet på at skabe et forløb, hvor børn gives en større kreativ og kulturel forståelse.

Ambitionen er, at børn i Sorø Kommune får en ballast med sig i livet, hvor man lærer at udtrykke sig og forstå indtryk fra musik, udstillinger, teater, dans, kulturhistorie og fortællinger.

En kulturindsats til ca. 1,7 mio. kroner over 3 år, som der nu søges tilskud til i Slots- og Kulturstyrelsen.

Kulturindsatsen forestilles gennemført over en periode på 6 – 8 uger for deltagerne, og det samlede antal børn, som får glæde af projektet, er ca. 1200 børn fra både kommunale og private daginstitutioner og skoler.

Omkring 800.000 kr. investerer kommunen i denne dannende og uddannende kulturpakke, og der er politisk opbakning til at søge eksterne midler til den resterende del af projektet.

Udgangspunktet vil være at der arbejdes med æstetiske læreprocesser, hvor børn får kendskab til musik, teater, billedkunst, fortællinger og kulturhistorie m.v. – også den lokale.

En kulturpakke som forældrene får del i, og hvor der udvikles en kuffert eller guide, der fungerer som en introduktion til forløbene for børnene og deres forældre. Børnene får guiden med hjem og kan sammen med deres forældre tale om, hvad de skal til at arbejde med.

Samtidig inviteres forældrene også med til en eller flere af de kulturoplevelser, som børnene får i løbet af forløbet. På den måde får de et fælles sprog og en fælles referenceramme, og forældrene kan tale med børnene om, hvad de oplever.

Hvis der er den ønskede opbakning fra Slots -og Kulturstyrelsen forventes kulturindsatsen at starte i 2020.

Foto: Bo Christensen (K)
Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Sorø.