Sorø jazzen spiller ud med masser af nye koncerter i 2019.

Bjarke Falgren og Sasha Masakowski er blandt de jazzmusikere, som spiller til vinterjazzen i februar. Foto: Sorøjazz

Det nye år byder på masser af jazz i Sorø. Swingende, smægtende, fodtappende jazz. Lyriske bevægende toner og hårdtslående rytmer mellem hinanden. Jazz med rod i det traditionelle repertorie og fornyende overraskelser på sjældent hørte instrumenter. Vokale og instrumentale udfoldelser i alle størrelser fra voluminøse bigbands til elegante kammerensembler. Selvom det må erkendes, at jazzen er en smal kunstnerisk genre, så er dens spændvidde enorm. Sorø Jazzen bestræber sig på at tilbyde lidt af hvert i løbet af 2019.

Det begynder i februar med et vinterjazzprogram på fem forskellige spillesteder. Den første koncert holdes fredag den 8. februar på Kunstnergaarden i Dianalund, hvor den fabelagtige violinist Bjarke Falgren kommer med sin ”Hot N Spicy” gruppe med Mads Mathias som gæstesolist. Dagen efter, lørdag aften den 9. februar, tændes der op for den helt store volumen, når DR Big Band giver koncert i Victoria Teatret. Den følgende uge bliver det fredag den 15. februar i Café Tre Konger, at den vidunderlige amerikanske New Orleans sangerinde Sasha Masakowski optræder med sin udvalgte danske rytmegruppe. Derefter følger på Sorø Kunstmuseum torsdag den 21. februar en koncert med Tangofied Ensemble, som med intens skønhed fortolker argentinske tangorytmer i en original instrumental kombination af cello, kontrabas, guitar, basklarinet og flygel. Vinterjazzen afsluttes med et brag af en koncert på Kulturcafé Ludvig søndag den 24. februar hvor sangerinden Cæcilie Norby spiller med musikalske kolleger fra Italien, Polen, Tyskland og Norge.

Dansk dogme
Til sommer arrangeres for syvende år i træk en hel uges Sorø Jazzfestival i dagene fra søndag den 21. juli til og med søndag den 28. juli. I år bliver et særligt Sorø-dogme ledetråd for alle vokalkoncerterne: Der vil udelukkende blive sunget på dansk! Flere af jazzscenens førende sangere og sangskrivere har taget den udfordring op og forbereder sig på at komme til Sorø for at give nye fortolkninger af den store danske sangskat, hentet fra ny og gammel lyrik, revytekster, højskolesangbogen, eller oversættelser af evergreens samt helt nyskrevne danske numre.

Sommerens jazzfestival vil byde på en snes koncerter fordelt på omkring 15 forskellige spillesteder. Hele programmet med alle detaljer er endnu ikke parat. Det vil senere blive offentliggjort både på www.soroejazz.dk, facebook og i en særlig jazzavis.

Jazzrejse til Nykøbing Falster
Et usædvanligt sidespring sker i foråret, når Sorø Jazzen ganske ekstraordinært inviterer på en nostalgisk jazzrejse til Nykøbing Falster. Det er søndag den 31. marts, hvor der arrangeres et festligt gensyn med Sorøjazzens oprindelige initiativtager Jesper Nygaard. Det var ham, der i 2013 fostrede ideen til den jazzfestival, som siden er blevet en succesrig tradition. Han var dengang turistchef i Sorø. I mellemtiden er han blevet turistkoordinator i Guldborgsund kommune. Nu ærer og hylder man ham med en tur til Nykøbing F., hvor der bydes på velkomstdrink, lækker frokostanretning samt kaffe og kage samt ikke mindst gedigen jazz med Henrik Gundes trio, som spiller deres særlige Errol Garner repertoire. Det hele foregår på Hotel Falster fra klokken 12.00.

Da jazzen fødtes i Sorø. Jesper Nygaard (til højre) og Allan Aistrup præsenterede i 2013 den første jazzfestival. Nu arrangeres en nostalgisk jazzrejse for at gense Jesper Nygaard til en jazzkoncert i Nykøbing Falster. Foto: Sorøjazz.

Der er på forhånd lovet plads til en busfuld venner af Sorø Jazzen – og Jesper Nygaard. På dagen den 31. marts bliver der med en bus fra Peter Nygaard afgang kl. 10.00 fra Tersløsegaard og kl. 10.30 fra Torvet i Sorø. Efter fire timers sentimentalt gensyn, overdådig frokost og swingende jazz vil bussen køre hjem til Sorø med ankomst kl. 17.30 på Torvet og 18.00 på Tersløsegaard. Rejseleder bliver Allan Aistrup, hos hvem man allerede nu kan reservere plads til turen ved henvendelse til aa@jeronimus.dk eller på tlf. 7446 6770 (indtal gerne navn og telefonnummer til telefonsvareren, hvis han ikke lige besvarer telefonen!) Prisen for det hele er 349 kr. (busrejse, frokost m.m. og jazzkoncert).