Debatindlæg af Niels Levinsen, Pedersborg, Sorø.

Mange kommuner taler om klimaet. Nogle gør noget ved det og skaber samtidig en bæredygtig vækst. I Sønderborg Kommune, min gamle hjemegn, har de gjort noget ved det siden 2007. Det har nu ført dem op på scenen til klimatopmødet COP24.

Min egen kommune, Sorø Kommune, vil også være CO2-neutral. Flertallet i byrådet er dog enige om, at det ikke må koste en eneste ekstra krone. Det skal være gratis. Jeg tror ikke, at den strategi fører helt lige så langt, som det er tilfældet i Sønderborg.

Men lad os nu se. Der er nemlig håb: På onsdag den 12. december behandler Økonomiudvalget sagen “Ny finansiel strategi”. Den noget usexede titel kunne også have heddet “Vi dropper vores investeringer i sorte kul- og olieselskaber”.

Det er en sag, der har ligget mig på sinde længe, og det er skønt, at der nu forhåbentligt sker noget. Hatten af for byrådet i den sag.

Rykker det noget i sig selv? Nej, men virkeligheden er jo den, at hvis mange gør lidt, så bliver det til en hel del i sidste ende.

Jeg håber, at Sorø Kommune også benytter anledningen til at fortælle vidt og bredt, at man slår ind på en mere grøn vej – at man får borgerne med, og at man indser, at klimaet skal prioriteres økonomisk. Både fordi vi er forpligtede til det overfor vores børn og efterkommere, men også fordi, at der er penge at tjene. Det sidste burde være til at forstå for de fleste. Klimaet er ikke længere en gratis omgang, eller noget man kun prioriterer, hvis man har en krone tilovers.

Niels Levinsen