Peter Zeeberg modtager den 3. december årets Holberg Medalje, og Holberg hyldes foran Det Kgl. Teater og på Tersløsegaard.

Foto: Tersløsegaard

I dag den 3. december er det Holbergs fødselsdag. Han fylder 334 år. På Tersløsegaard er flaget hejst, og foran Det Kgl. Teater bekranses hans statue af gamle elever fra Sorø Akademi. Fødselsdagen fejres desuden i Admiral Gjeddes gård med uddelingen af årets Holbergs Medalje. Den tildeles cand. phil., ph.d. Peter Zeeberg, 61 år. Han er i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab ledende redaktør ved Ludvig Holbergs Skrifter, som både omfatter nyudgivelser af Holbergs værker og den store digitale udgave af al Holbergs tekst på adressen holbergsskrifter.dk.

Holbergmedaljen uddeles hvert år på Holbergs fødselsdag. Det er en af dansk litteraturs store priser. Den blev indstiftet i 1934 og gives ”som anerkendelse for et litterært eller videnskabeligt værk eller for den pågældendes forfattervirksomhed som helhed (…) under hensyntagen til en vis åndelig forbindelse til Holbergs psyke, hans litterære tendens eller ejendommelige forening af videnskabsmand og skønlitterær forfatter, hans vidtspændende ræsonnerende, satiriske eller samfundsdømmende produktion”. Med medaljen følger 75.000 kroner.

Peter Zeeberg. Foto: Tersløsegaard

I motiveringen for Peter Zeeberg hedder det blandt andet: ”Peter Zeeberg har en enestående evne til at omsætte krævende latinske tekster til et nutidigt, nuanceret og levende dansk. Som forsker har han helt siden 1980erne været en central skikkelse inden for studiet af dansk renæssancelitteratur (…) og været en af hovedkræfterne i den netop afsluttede Holberg-udgave ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, senest som ledende redaktør i bogudgivelsen Holbergs Hovedværker.”

En moralsk fabel
Peter Zeeberg udgiver hver uge sin lille ”Ugens Holberg” med udvalgte citater af Holberg – og netop i dag har han fra ”Moralske Fabler” med aktuel underfundig lune valgt en lille historie, hvis konklusion er:

Historien viser, at de, som anvende megen Tiid og Arbeyde paa at excellere udi u-nyttige Ting, kand tilveyebringe sig Admiration, men tillige Foragt.

Søndag den 11. august 2019 kommer Peter Zeeberg til Tersløsegaard for at holde foredrag på årets Holbergdag.

Velkommen i 2019
I 2019 indledes sæsonen søndag den 2. juni med opførelse af Holbergs komedie ”Barselsstuen”. Derefter er Holberg Museet åbent alle lørdage og søndage kl. 12-16 til og med søndag den 8. september. I løbet af sommeren holdes desuden en række særarrangementer. Det er komedier, koncerter og foredrag. Programmet vil blive offentliggjort på www.tersloesegaard.dk.

Gruppebesøg kan aftales allerede før sæsonåbningen (dvs. fra april/maj) ved henvendelse til foreviseren på post@tersloesegaard.dk eller telefon 7446 6770.