Af Niels Hilker, DN Sorø

Har du nydt Flommens vidtstrakte engområder og glædet dig over det rige dyre og planteliv en lun sommerdag? Eller måske en vinter stået på skøjter i den sydlige del?

Flommen er med sin placering umiddelbart øst for Sorø By et af de mest attraktive naturområdet i Sorø Kommune. Havde Danmarks Naturfredningsforening ikke foreslået Flommen fredet midt i 70’erne ville den være blevet til den omfartsvej, som Sorø Kommune dengang havde et stærkt ønske om. Ønsket om at belægge Flommen med asfalt er desværre ikke helt forsvundet. Det fremgår af Sorø Kommunes Masterplan for Sorø By, hvor muligheden – imod DNs høringssvar – forsat rumler.

Dansk Folkeparti i Folketinget har fremsat et beslutningsforslag, som på én gang udvider og indskrænker retten til at rejse fredninger. De vil således give flere organisationer ret til at rejse fredningssager – det er i sig selv OK. Men samtidig vil de betinge, at dette skal ske sammen med en kommune eller Staten.

Hvis kommunen skal være initiativtager til at rejse fredninger, ved vi godt, at det betyder henved nul eller ganske få fredninger, hvilket er dybt kritisk for naturbeskyttelsen. Og havde dette vilkår været gældende tilbage i 70érne ville Flommen ikke være foreslået fredet.

Lad os kæmpe for, at det ikke skal være et vilkår i fremtiden. Fredninger sikrer naturen, og at alle har adgang til naturoplevelser.

Derfor: Bak op om frednings muligheden. Over 24.000 har indtil nu skrevet under på: https://www.fredningerifare.dk – Skriv under i dag! – Vi står sammen om naturen.