Sorø Kommune har ansat sin første hund – og den er helt til rotterne! Husker du hunden Kvik i TV-serien Matador? Nu har Sorø Kommune fået sin egen plettede ven på listen over ansatte. Alfred, som den nyansatte hedder, er en 3 måneder gammel dansk-svensk gårdhund. Alfred skal fremover hjælpe med at fange rotter i Sorø Kommune.

Foto: Sorø Kommune

Fra 2007-2017 er rotteanmeldelser steget fra 1869 til 3058 om året i Sorø Kommune. Dette er betydeligt over landsgennemsnittet. Stigningen i rotteanmeldelser sammen med nye lovkrav på området er baggrunden for, at Sorø Kommune nu styrker indsatsen overfor rotterne.

Siden 1. januar i år har Vej og Park haft 2 fuldtidsmedarbejdere beskæftiget med rottebekæmpelse i Sorø Kommune mod tidligere kun 1,5 medarbejder. Derudover har kommunen fået efteruddannet yderligere 2 medarbejdere til autoriserede rottebekæmpere, så der nu er i alt 4 autoriserede rottebekæmpere i Sorø Kommune. Og så er der jo også Alfred!

I det næste lille års tid vil Alfred være under oplæring som rottehund. I det daglige bor han hjemme hos rottebekæmper René Lund, som også står for Alfreds oplæring i at opspore og dræbe rotter.

”Nu skal Alfred ud og øve sig og blive en dygtig rottehund. Erfaringerne fra andre kommuner er rigtig gode, og vi forventer os stor hjælp af Alfred i fremtiden. Dels ved at han hurtigt kan opspore, om der er rotter, og hvor de er, dels ved at han kan fange rotter på snævre og ufremkommelige steder, som vi andre ikke så let kan komme til. At han oveni købet er sød og en rigtig kæletrold, er jo bare en bonus for alle” – siger rottebekæmper Rene Lund.

Styrket rotteindsats
Fra 1. juli i år kommer rottebekæmperne også ud i weekenden og på helligdage mellem kl. 8-16, ved anmeldelser om rotter indendøre. De sidste nye teknologiske muligheder er ligeledes taget i anvendelse i form af kommunikerende smækfælder, som via en sms giver rottebekæmperen besked, straks fælderne er smækket.

Og der tænkes rottebekæmpelse hele vejen rundt. Der arbejdes for at styrke ugler og rovfugles leve- og ynglesteder i kommunen ved opsætning af redekasser. Disse fugle er rotternes naturlige fjender og kan hjælpe med at fange og dræbe rotter på jorden. Derfor er der en stor fordel, at sikre deres ynglemuligheder.

Den 1. marts hjemtog Sorø Kommune driftsopgaven med isætning og vedligeholdelse af rottespærre ved de kommunale ejendomme. Det har udover en effektivisering af driften også betydet, at kommunen har skabt et bedre overblik over opgaven med rottebekæmpelse.

“Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at vi med de nye tiltag kan bremse den kedelige udvikling, vi har haft i antallet af rotteanmeldelser i Sorø Kommune”, udtaler formand for Teknik- og Miljøudvalget Jens Nygaard, som samtidig ser frem til, at rottehunden Alfred kan blive en stor hjælp i kampen mod rotterne.

Endelig skal det nævnes, at Sorø Kommune og Sorø Forsyning har et nært og godt samarbejde om bekæmpelse af rotter – et samarbejde der løbende udvikles på.
Tiltagene vil dog fra 2019 medføre en stigning i bidraget til rottebekæmpelse, som opkræves sammen med ejendomsskatten. Bidraget stiger fra 0,043 promille af ejendomsværdien i 2018 til 0,07 promille, der opkræves sammen med ejendomsskatten.