Tersløsegaard har stor vækst i billetindtægten.

Danmarks statsanerkendte museer har i løbet af de seneste seks år forøget deres billetindtægter med 82 procent. Det fortæller nyhedsportalen Altinget i dag under den billetalarmerende overskrift: ”Museer tjener stort på billetsalg”. I samme artikel advarer Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen museerne mod at stirre sig blinde på evnen til at tjene egne penge. ”Så risikerer vi social skævhed i adgangen til museerne”, siger han.

Hvis det er sandt, så skal Tersløsegaard for alvor til at passe på. For på det lille Ludvig Holberg Museum er billetindtægten i samme periode vokset med hele 94 procent. Og det endda selvom besøgstallet kun er steget med 23 procent mod 39 procent på de statsanerkendte museer.

Statistikken er fremkaldt af den aktuelle politiske debat om en reform af Statens tilskud til museerne. Dansk Folkeparti ønsker at flytte flere penge fra Hovedstaden ud til provinsens museer. Desværre vedrører det slet ikke Tersløsegaard, for Holberg Museet modtager ikke en eneste krone i statsstøtte. Den Holbergske Stiftelse, som ejer og driver museet, er ikke statsanerkendt. Derfor er billetindtægten vigtig, men langt fra tilstrækkelig. Uden tilskud fra Sorø Kommune og fra private fonde ville Holbergs historiske stuer ikke kunne bevares og vises frem for publikum.

Statistikkens flotte procenter fortæller dog ikke hele historien. Det gør de rigtige tal derimod. Mens de statsanerkendte museer henter 385 millioner kroner om året på billetsalg, er det sølle 78.000 kroner Tersløsegaard får i kassen på en hel sæson. Så er herregården blot en myg blandt elefanter!

Foto: Tersløsegaard