Lederen af Sorø Kommune Tandpleje, Katja Tøttrup Thor, satte sig tirsdag den 23. oktober første gang ind i et fly til Kigali, hovedstanden i Rwanda. Hun var på vej til at deltage i et treårigt udviklingsprojekt om tandsundhed for børn i Rwanda.

Katja Tøttrup Thor

Projektet som Katja Tøttrup Thor er tilknyttet, drives af Tandsundhed Uden Grænser (TUG), som er en dansk humanitær organisation, der har til formål at forbedre tandsundheden i udviklingslande og sætte tandsundhed på dagsordenen i tæt samarbejde med lokale organisationer og offentlige myndigheder.

TUG har gennemført udviklingsprojekter i Rwanda siden 2012, hvor fokus har været på forebyggende sundhedsindsatser som tandbørstning og håndvask i skolerne. Det ny projekt løber i tre år. De fleste af Katjas opgaver i projektet vil kunne varetages hjemme fra Danmark, men to gange om året skal hun rejse til Rwanda med projektet.
Der bor 12 mio. mennesker i Rwanda, men i hele landet er der kun 27 tandlæger. Sygdom i tænder og tandkød er den hyppigste årsag til besøg på landets hospitaler.

Katja Tøttrup Thor fortæller om sine opgaver:
– Som frivillig faglig projektleder skal jeg blandt andet støtte de lokalt ansatte projektmedarbejdere og frivillige i Rwanda omkring forebyggende sundhedsindsatser på skoler og i udsatte familier. Jeg skal holde workshops for lokale sundhedspersoner og nationale beslutningstagere, og jeg skal holde forelæsninger for studerende og lærerpersonale på tandlægeskolen i Rwanda.

Formand for Social og Sundhedsudvalget i Sorø Kommune, Lars Schmidt, siger:
– Jeg synes, det er meget spændende, at lederen af Tandplejen har fået denne mulighed for at arbejde for bedre tandsundhed i Rwanda. Lige som resten af byrådet er jeg optaget af FN’s Verdensmål, og Katja Tøttrup Thors engagement i udviklingsarbejdet i Rwanda er et meget konkret eksempel på, at vi fra kommunens side kan gøre en indsats ikke bare i vores eget lokalområde, men også ude i den store verden. Både jeg resten af og Social og Sundhedsudvalget ønsker Katja en god og spændende tur og glæder os til at høre om hendes oplevelser.

Del på sociale medier