For første gang nogensinde får offentligheden mulighed for at se det hidtil ukendte kunstværk, “Portræt af en dreng”, malet af den verdensberømte kunstner Camille Pissarro. Værket ophænges på Sorø Kunstmuseum fra den 6. oktober, når udstillingen ”Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år” åbnes.

 

Camille Pissaro, foto fra Sorø Kunstmuseum

Det vakte stor opmærksomhed i medierne, da det fuldstændig ukendte kunstværk af den kendte impressionist Camille Pissarro (1830-1903) pludselig dukkede op på Bruun Rasmussens internationale auktion i maj. Der er tale om en absolut ener i en dansk samling:

Et dansk guldalderportræt af en afrikansk dreng, malet af en af de største, franske impressionister – en helt igennem usædvanlig cocktail. Mængden af guldalderportrætter i danske kunstmuseer er stor, men en fremstilling af en afrikansk dreng – sandsynligvis et af de tidligere slavebørn i Dansk Vestindien – er virkelig en sjældenhed blandt guldalderens portrætter, der ellers oftest skildrer det hvide borgerskab. Det var derfor magtpåliggende for Ordrupgaard og Kulturværdiudvalget, at værket forblev i Danmark og der blev derfor nedlagt udførselsforbud.

Det ganske usædvanlige værk er nu sikret en fremtid på dansk jord i Ordrupgaards samling. Og da Ordrupgaard i øjeblikket er lukket i forbindelse med opførelsen af museets nye tilbygning, udlånes det nu til Sorø Kunstmuseum, hvor det for første gang vises frem for offentligheden.