Dr. Sells Vej 20B i Dianalund har en lang historie bag sig. Arkivleder Jørgen Mogensen har delt bygningens historie med Dit Sorø. Bygningen er for nyligt lavet om til 8 lejligheder, og 7 er allerede lejet ud. Men hvad har bygningen ellers været brugt til?

Dianalund har haft læge siden 1877. Oprindelig boede lægen på hjørnet af Seehusenvej og Dr. Sells Vej, der hvor der i dag er et anlæg. Den anden læge i huset startede Filadelfia, men han kunne efterhånden ikke passe den almindelige lægepraksis. Derfor flyttede en ny læge til egnen, Dr. Christiansen. Han byggede huset, der nu har adressen Dr. Sells Vej 20B.

Hans hus bestod kun af det mod gaden gavlvendte hus mod øst og så den lave længe i tilknytning hertil. I det gavlvendte hus boede han med sin familie, mens konsultationen var i den lave bygning. Han havde også en stald og kuskebolig. Den bygning lå omtrent der, hvor nu nr. 18 ligger. Jorden omkring den nuværende Dr. Christiansens vej tilhørte oprindelig også ham. Her kunne hans heste græsse, og her havde han æbletræer.

Dr. Christiansens efterfølger, Tage Philbert, solgte det store hus til kommunen i 1955 og byggede et mere beskedens hus i baghaven, Dr. Sells Vej 20A. Kommunen byggede den mod vejen gavlvendte bygning i vestenden og indrettede kommunekontor, kæmnerbolig, teknisk skole og bibliotek i bygningen. Biblioteket var på første sal i den nye tilbygning, mens kæmneren (kommunaldirektøren) boede i stueetagen. Kommunekontoret var i stueetagen i resten af bygningen, mens teknisk skole var på første sal.

Efter kommunesammenlægningen i 1966 blev kommunekontoret for lille og indeholdte for få parkeringspladser. Kommunalbestyrelsen besluttede derfor at flytte rådhuset ½ km mod syd og dermed også byens centrum. Det nye kommunekontor – i dag Borgerhuset – blev opført på bar mark og stod færdigt i 1969. Kommunen tog derefter fat på at indrette det gamle kommunekontor til bibliotek. Det stod færdigt i 1970/71 og blev rosende omtalt i samtidens aviser som et meget smukt bibliotek. I 1975 ansatte man en bibliotekar på deltid, Hans Henrik Petersen. Da kæmneren byggede nyt hus i midten af 1970’erne, fik biblioteket rådighed over hele huset, og bibliotekaren blev fuldtidsansat i 1979, samtidig med at en børnebibliotekar blev ansat på deltid. 1997 udlåntes de første cd’er, og edb-registrering indførtes 2001.

I forbindelse med den nye kommunesammenlægning pr 1. 1. 2007 aftaltes det, at Dianalund skulle bevare sit bibliotek, og at det skulle flyttes op i rådhuset fra 1969 (Borgerhuset). Det skete i 2012, og huset på Dr. Sells Vej 20B stod tomt, idet også Lokalhistorisk Arkiv flyttede op i Borgerhuset. Teknisk skole var ophørt i 1958.

I første omgang blev huset udlejet til Røde Kors, der brugte det til skole og til administration for flygningehjælpen på Vestsjælland. Senere blev det solgt, og i dag er der indrettet 8 lejligheder, hvoraf 7 allerede er beboet.

Dianalund Rådhuis på Dr. Sells Vej 20B ca. 1956. Foto: Jørgen Mogensen