Sorø Privatskole (prfoto)

Sorø Privatskole blev grundlagt i 1887, og har nu 131 års historie, som bygger på lokalområdets opbakning gennem generationer. På fredag den 31. august kl. 12 fejrer skolen dagen i skolens amfiteater med fællessang og is.

”Vi fejrer rigtig mange fødselsdage i løbet af året på en skole, hvor vi synger, råber hurra og deler lækre sager med hinanden, både i klasserne og på lærerværelset, så selvfølgelige skal skolen også fejrer sin fødselsdag. Det handler om at dele ud til fællesskabet og anerkende skolen som levende institution. Som skoleleder er det en fantastisk følelse at være med til at bygge videre på lang en historie. Vi skal huske på, at alt det som vi har i dag, bygger på et fundament, som er skabt af lokalområdets borgere gennem generationer,” fortæller Nanna Kofoed Øhrgaard, skoleleder på Sorø Privatskole.
Sorø Privatskole er i dag en af de fremtrædende skoler i region Sjælland med 665 elever og 80 medarbejdere. Udover dagskolen tilbyder skolen SFO, Klub og Musikskole. Skolen er certificeret Red Barnet ambassadørskole, Cambridge Associate School, Deutsches Sprachdiplom partnerschule og Science & Talent skole.

Privatskolerne modtager et statstilskud, der svarer til en given procentsats af den gennemsnitlige udgift pr. folkeskoleelev, som fastsættes i Finansloven. Det kræver dog forsat en ekstra økonomisk indsats at vælge privatskole. Fripladsordninger giver dog mulighed for mange til at vælge frit. Den valgfrihed eksisterede ikke i tidligere tider, hvor det var forbeholdt overklassen at vælge. I 1887 var det nødvendigt med både privat initiativ og privat kapital for at realisere privatskolen i Sorø, så byens borgere måtte være med på idéen. Sorø Privatskole har derfor god grund til at værdsætte ikke alene initiativtagerne, men også alle dem i lokalområdet, der har været med til bakke op om skolen gennem tiderne.