Den lokale forfatter Aske Munk-Jørgensens nyeste kriminalroman, Retfærdig Vold, udspiller sig i både København og Polen, hvor kriminalassistent Anders Øhrgaard bliver kaldt til for at hjælpe med at opklare mordet på en mand, som er blevet frikendt efter at have været sigtet for pædofili. Bogen bliver udgivet den 16. marts. 

Retfærdig Vold skinner lys på dét at gøre noget i en god sags tjeneste, selvom det man gør er forkert og hvordan mennesker reagerer på det.

“Man kan blive så forhippet på at få noget gjort på en bestemt måde, at selvom man synes, man har retten på sin side, så er man faktisk i færd med at gøre noget forkert. Når vi truer en indbrudstyv med tæsk på Facebook og vedhæfter et foto af ham, fordi han har hjulpet sig selv til vores plæneklipper ude fra skuret, er det f.eks. trusler om vold, hvilket er ulovligt,” fortæller Aske.

Og det at dele billeder på fx Facebook af mennesker, som foretager sig kriminelle gerninger er tit oppe og vende i medierne, hvor både private, men også butiksejere har gjort brug af de populære medier til at efterlyse bl.a. indbrudstyve.

I bogen, Retfærdig Vold, bliver en pædofil mand, der har forgrebet sig på tre børn, skudt foran Københavns byret, efter han er blevet frikendt for forbrydelsen. Anders Øhrgaard, kriminalassistent ved Københavns Politi, bliver kaldt ind for at hjælpe i efterforskningen.

Stof til eftertanke
Aske håber at hans bog vil sætte tanker i gang hos læseren, hvad end de er enige eller uenige med det han siger.

“Det er ikke altid de onde, der begår onde gerninger,” siger Aske og forsætter. “Terroristerne, de kriminelle, eller de politikere, vi lige den uge ikke kan lide. Men det er skam også dem, vi holder med, som kan begå onde gerninger. Dem, vi synes, er de gode – og i særdeleshed os selv.”

Den hjemlige natur
Aske er kandidat i litteraturvidenskab og bor til daglig i Sorø med sin familie, hvor han bruger enhver undskyldning på at komme ud i den skønne, omkringliggende natur.

Han fortæller bl.a.: ” De her store skove har en fantastisk terapeutisk effekt på mig, og jeg bruger enhver mulig undskyldning for at komme ud i dem. Jeg kan se, hvordan naturen begynder at dukke op både i min prosa og min digtning. Byens natur og historie er fantastisk og noget, soranere både er meget stolte af og værner meget om.”

Retfærdig vold er Aske Munk-Jørgensens anden bog på DreamLitt. Bogen bliver udgivet d. 16. marts.